Na Memoriáli Vladislava Janovjaka si uctili i jeho brata

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. júna 2019, 10:00

Skvelé počasie privítalo všetkých, ktorí prišli v sobotu 25. mája do Ostrova, aby si cyklistikou, ale aj umením, streľbou a spoločenským posedením s hudbou uctili a pripomenuli pamiatku vynikajúceho slovenského paralympijského cyklistu Vladislava Janovjaka. Smutné je, že rodinu opustil po roku i jeho brat Peter. Preto malo podujatie aj pietny charakter – nechýbala najbližšia rodina.

Organizačný tím memoriálu pripravil akciu, ktorá sa zapíše do histórie obce Ostrov. (Autor: František Miriam Olšavský)

Námestie v Malom Orvišti, ktoré je časťou obce Ostrov, sa zmenilo na dejisko podujatia, ktorým si rodinní príslušníci, ale aj obyvatelia Ostrova i okolia, priatelia, paralympijskí reprezentanti i predstavitelia obce uctili pamiatku oboch bratov.

„Na prvom ročníku cyklistického Memoriálu Vladislava Janovjaka bolo 73 účastníkov. Nultý sme mali minulý rok. Najstarší účastník memoriálu sa narodil v roku 1938 a najmladšia účastníčka Kristínka uzrela svetlo sveta vlani v auguste,“ uviedla pre Piešťanský týždeň za organizátorov podujatia Eva Černoková. Cyklistov privítal v Malom Orvišti, kde žije rodina V. Janovjaka, i starosta Ostrova Jozef Tkácz. Odtiaľ bol štart do okolitých obcí a návratom späť.

„Akcia sa vydarila, poslední účastníci odchádzali vo večerných hodinách. Memoriálom sme si uctili Vladkovu pamiatku, ale spomenuli sme si aj na jeho brata Peťa, ktorý bol ešte minulý rok účastníkom memoriálu, ale na jeseň nešťastne zomrel. Rodina preto prežívala ťažké chvíle. Ale inak všetko prebehlo hladko, ľudia sa bavili aj odozvy na akciu boli super,“ dodala Černoková.

Na prvom ročníku podujatia bolo 73 cyklistov.

Deti mali možnosť povoziť sa na koníkoch, paralympijská reprezentantka Veronika Vadovičová strieľala a všetci si vyskúšali túto športovú disciplínu spolu s ňou. „Deti sa tešili, chválili sa rodičom, ako dobre nastrieľali, súťažili medzi sebou. Mali sme aj maľovanie na tvár, skákací hrad, tvorivé dielne a nechýbalo ani občerstvenie,“ pochválila akciu jedna z organizátoriek.

Návštevníci memoriálu mali možnosť pozrieť si výstavu rezbára Juraja Ďuriša z Dubovian a sochy z paverpolu z dielne výtvarníčky Evy Černokovej.

Okrem Vadovičovej, s ktorou dorazil na memoriál tréner Milan Goleňa, medzi hosťami privítali reprezentantov paracyklistiky Ľubomíra Jančího i Juraja Prágera, trénera Braňa Režnáka a tiež Dašu Rezníčkovú. Príjemnú atmosféru vytvárala hudobná skupina M Melodic.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava