Mužská hádzaná v Piešťanoch minimálne na rok končí

  • Šport / Hádzaná
  • 7. júna 2019, 16:00

Hádzanári MHK Piešťany sa rozlúčili so sezónou a aj s extraligou stredajším zápasom na domácej palubovke proti ŠKP Bratislava. Piešťanci na súpera nestačili a prehrali 28:30, čo ich zaradilo na konečné siedme miesto. Už teraz je jasné, že MHK v nasledujúcej sezóne seniorské mužstvo nepostaví, a tak sa v Piešťanoch žiadna mužská súťaž hrať nebude.

V budúcej sezóne sa hádzanárska extraliga v Piešťanoch hrať nebude. (Autor: Marek Bučko)

MHK ešte mal šancu na konečné piate miesto, no sľubne rozbehnutý zápas nakoniec do víťazného konca nedotiahol. Piešťanci tak v konečnej tabuľke obsadili siedmu priečku. „Stretnutie sme chceli vyhrať a rozlúčiť sa so sezónou víťazstvom. Takisto sme chceli potešiť a poďakovať fanúšikom za podporu v sezóne. Hoci bol zápas v strede týždňa, nebolo až toľko ľudí, no aj tí, ktorí prišli, vytvorili búrlivú atmosféru. Škoda, že sme neuspeli, prehrali sme o dva góly,“ uviedol v pozápasovom rozhovore tréner MHK Martin Nedorost.

Pre mužov MHK to však bol na dlhšiu dobu posledný zápas. Ako sme už v minulom čísle informovali, hádzanári po sezóne 2018/2019 v najvyššej slovenskej súťaži končia, hoci výsledkovo majú nárok na štart aj v nasledujúcom ročníku. „Už teraz môžeme povedať, že mužský tím na 99 percent končí, nakoľko z viacerých dôvodov nemôžeme budúci rok hrať extraligu. O hráčov, ktorí tu boli, je záujem, presunú sa do iných mužstiev,“ povedal na margo konca seniorov tréner MHK.

Pôvodne ešte bola teoretická možnosť, že by Piešťany hrali aspoň v prvej lige. Podľa Nedorosta je však aj tento variant veľmi nereálny: „Vyzerá to, že nebudeme pokračovať ani v prvej lige. Minimálne rok seniorské mužstvo s najväčšou pravdepodobnosťou nebude fungovať.“

Dôvodov je viacero – finančná situácia, spolupráca s mestom,  neschválenie výnimky od Slovenského zväzu hádzanej ohľadom povinnej účasti mládežníckych družstiev v súťažiach, problémy s halou i ďalšie, čo potvrdil aj M. Nedorost: „Ako extraligové mužstvo by sme mali mať v súťažiach dva mládežnícke tímy. To sa nám nepodarilo zrealizovať, keďže pár rokov dozadu sme tu okrem dospelých nemali žiadne mládežnícke družstvo. Hoci sa už práca s mládežou naštartovala, priepasť v ročníkoch je veľká. Ďalším z dôvodov je možno slabšia podpora mesta, kde sme nenašli spoločnú reč. Takisto je dôvodom aj vyťaženosť Diplomat arény. Nedokážeme tu trénovať viac ako dvakrát do týždňa a, bohužiaľ, hádzaná je nezlučiteľný šport s basketbalom. Keďže hádzanári používajú lepivý prostriedok, ktorý potrebujú pre svoju činnosť, ten zostáva na palubovke a čistenie je veľmi obtiažne.“

Tréner MHK Martin Nedorost.

Takisto aj projekt výstavby hádzanárskej haly, na ktorý mala byť poskytnutá dotácia, sa neuskutoční, čo aktívnych činovníkov v klube mrzí. „Pokiaľ nebude hala na hádzanú, bude veľmi zložité v Piešťanoch pôsobiť,“ stručne povedal Nedorost.

Tréner Piešťan, ktoré boli v extralige ako nováčik, taktiež priznal, že rozhodnutie sa nerodilo ľahko. Hádzanári sa do extraligy vrátili po dlhých rokoch a v sezóne 2018/2019 boli jej príjemným prekvapením. Po základnej časti postúpili medzi najlepších šesť tímov a dokonca boli kúsok od postupu do semifinále play-off. „Nie je jednoduché končiť po takejto sezóne, ktorá bola pre nás vcelku úspešná, hoci sme boli nováčikom. Rozhodnutie sa nerodilo ľahko, verili sme, že sa nám to ešte nejako podarí prekonať, ale súhra viacerých okolností nám to neumožňuje,“ doplnil tréner.

MHK Piešťany však svoju činnosť nekončí. Chce sa zamerať najmä na mládež v chlapčenských i v dievčenských kategóriách. „Naším cieľom bude venovať sa mládeži, na to chceme zamerať našu energiu a činnosť. Uvidíme, čo prinesie čas. V tomto momentálne vidíme význam,“ zakončil Nedorost.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava