Piešťanské letisko sa po rokoch opäť stalo súčasťou vojenského cvičenia

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. júna 2019, 10:00

Na piešťanské letisko vo štvrtok 30. mája zavítali apači, ale aj Chinook. Konkrétne skupina trinástich bojových vrtuľníkov AH-64 Apache a dvoch vojenských dopravných vrtuľníkov Boeing CH-47 Chinook, ktorá smerovala do Maďarska, kde sa zúčastní medzinárodného cvičenia Saber Guardian.

Najmodernejšie bojové vrtuľníky americkej armády AH-64 Apache vedie po piešťanskom letisku „najmodernejšie“ auto socialistického Československa. © slovakaviation.sk

Cvičenie sa koná v mesiaci jún na území Maďarska, Rumunska a Bulharska. Slovenská armáda zároveň precvičuje súčinnosť podpory presunov spojeneckých vojsk.

Na skutočnosť, že sa cez Slovensko presúvajú spojenecké vojská, upozorňuje aj ministerstvo obrany. „Od 22. mája do 6. júna a následne od 21. do 27. júna sa bude cez územie Slovenskej republiky presúvať americká vojenská technika smerujúca na medzinárodné cvičenie Saber Guardian 2019. Celkovo pôjde o niekoľko stoviek kusov techniky a zodpovedajúci počet obslužného personálu rozdelených do konvojov presúvajúcich sa v rôznych termínoch,“ píše na svojej webovej stránke ministerstvo.

Jednotky smerujú z Nemecka na rôzne miesta cvičenia v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku, pričom počas presunov bude spojencom zo strany Ozbrojených síl Slovenskej republiky podľa aktuálnych požiadaviek poskytnutá tzv. podpora hostiteľskej krajiny, ako aj sprievod vojenskej polície.

Ozbrojené sily SR využijú túto príležitosť tiež na precvičenie podpory spojeneckých jednotiek počas presunu cez územie Slovenska. Súčasťou toho bude napríklad logistická podpora v podobe miest na parkovanie, krátkodobého ubytovania, sociálneho zariadenia, priestoru na doplnenie pohonných hmôt, ako aj opravy vozidiel a zdravotníckeho zabezpečenia.

Na medzinárodnom vojenskom cvičení Saber Guardian 2019 sa pod vedením pozemných síl USA v Európe zúčastní približne 27-tisíc vojakov. Jeho cieľom je zvýšenie interoperability medzi spojeneckými ozbrojenými silami a posilnenie regionálnej bezpečnostnej situácie, pričom jednotlivé cvičenia budú zamerané najmä na precvičenie rôznych taktických operácií.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel