Kraj v Piešťanoch finančne podporí sedem projektov

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. júna 2019, 00:00

Po aprílových verejných stretnutiach, na ktorých predkladatelia prezentovali svoje projekty a členovia deliberatívneho fóra posudzovali ich kvalitu, prišlo na rad i online hlasovanie. Od 10. do 23. mája mali obyvatelia Trnavskej župy možnosť hlasovať za minimálne tri projekty. Hlasovanie už je ukončené a víťazi sú známi. Ktoré projekty z Piešťanského okresu župa vďaka obyvateľov podporí tento rok?

Po dvoch rokoch slávnostne otvorili Kursalon. (Autor: Rastislav Ilčík )

V pilotnom ročníku Participatívneho rozpočtu Trnavskej župy bude realizovaných minimálne 56 projektov naprieč celým krajom v celkovej sume štvrť milióna eur. Pre okres Piešťany bolo vyčlenených 28-tisíc eur. Celkovo aktivisti zaslali 17 projektov, z ktorých charakter participatívneho rozpočtu splnilo 12. Predkladatelia týchto projektov žiadali o sumu vyše 41-tisíc eur. Po ukončení hlasovania sú výsledky známe – podporených bude sedem projektov v celkovej hodnote 27 910 eur.

Najviac hlasov získal Piknik Park Sĺňava. Projekt bude realizovaný v pobrežnej zóne na ľavom brehu rieky Váhu pred Lodenicou a otvorením plochy vodnej nádrže Sĺňava. Všetci, ktorí budú prechádzať popri piknik parku, sa budú môcť zastaviť, posedieť, urobiť si vlastný piknik s využitím prvkov, ako sú lavičky, ohnisko, prístrešky, či zájsť k vode s dobrým prístupom, zúčastniť sa kultúrnych aktivít, jednoducho využiť prístupné zariadenia. Na zrealizovanie získali 5000 eur.

Ďalších 5000 eur podporí vznik multisenzorickej miestnosti pre deti v ranom veku. Vznikne atraktívny priestor, ktorý ponúkne široké spektrum podnetov na rozvoj zmyslového vnímania detí. Podnety budú sprostredkované zábavnou a atraktívnou formou. Dobre rozvinuté zmyslové vnímanie u detí dokonca uľahčuje vzdelávací proces v škole. Táto miestnosť sa odporúča aj pre deti so špeciálnymi potrebami.

Na treťom mieste skončili dobrovoľníci, ktorí sa snažia prinavrátiť beachvolejbal do starých Piešťan. Za necelých 5000 eur chcú zrenovovať a obnoviť ihrisko, ktoré v priebehu 30 rokov zapadlo prachom a obrástlo burinou. V celom kúpeľnom meste im chýba kvalitné ihrisko dostupné pre širokú verejnosť a plážový volejbal má výraznú obľubu.

Ďalších 5000 eur poputuje združeniu Apolin, konkrétne na obnovu Kursalonu. Ten slávnostne otvorili v piatok 31. mája prestrihnutím pásky. Priestory v Kúpeľnej dvorane, v ktorých združenie vytvára centrum pre kultúrne, spoločenské a vzdelávacie aktivity, majú výnimočnú kultúrno-historickú hodnotu. Podľa združenia priestorom hrozil zánik, a tak tam vytvárajú miesto na stretávanie sa rôznych záujmových skupín s vytvorením viacgeneračnej komunity, ktorá si bude navzájom nielen pomáhať, ale aj odovzdávať si skúsenosti, povzbudzovať sa v náročnejších aktivitách a prinášať si vzájomne radosť a potešenie. Obnova priestorov Kursalonu má podľa nich obrovský zmysel pre všetky generácie obyvateľov v meste Piešťany, nevynímajúc kúpeľných hostí.

Detské tréningové trasy pre orientačný beh v parku skončili na piatom mieste a podporené budú sumou 1350 eur. Ide o výstavbu areálu s dvomi pevnými trasami orientačného behu určený hlavne pre deti, ale aj pre verejnosť. Tu sa môžu naučiť, čo je to orientačný beh a zároveň si ho vyskúšať.

Za 5000 eur v AkSene zorganizujú workshop Voda nad zlato, kde na modelovom príklade efektívneho zadržiavania a využívania zrážkovej vody ukážu, čo treba spraviť, aby sme nestrácali vodu.

A napokon za 1600 eur zakúpia stolnotenisové stoly na plochu pri Základnej škole F. E. Scherera.

Participatívny rozpočet je proces, na základe ktorého môžu obyvatelia miest a obcí rozhodnúť o využití časti finančných prostriedkov z rozpočtu svojho mesta či obce. Vznikol v roku 1989 v brazílskom meste Porto Alegre a postupne sa rozšíril na všetky kontinenty. Dnes je súčasťou niekoľkých tisícov samospráv po celom svete. Trnavský samosprávny kraj dal po prvýkrát ľuďom, občianskym združeniam a neziskovým organizáciám možnosť aktívne rozhodovať prostredníctvom participatívneho rozpočtu o časti verejných financií, čím ich zapojil do procesov riadenia vyššieho územného celku.

(am), zdroj TTSK

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav