Hudobný festival je otvorený

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 5. júna 2019, 14:00

Druhý najstarší hudobný festival na Slovensku je tradične spätý s príchodom leta v kúpeľnom meste. Už 64. pokračovanie music festivalu Piešťany sa i tento rok uskutočnilo v pompéznom štýle. V piatok 31. mája v Dome umenia nechýbali fanfáry, červený koberec, ale aj fenomenálna Lúčnica.

Lúčnica opäť predviedla v Dome umenia fantastické predstavenie. (Autor: am)

Slávnostný večer sa začal o 18. hodine vernisážou výstavy, ktorá nesie názov zhodný s mottom celého festivalu – Dajme hudbe šancu. Je to parafráza výroku Johna Lennona, ktorý povedal známe „give peace a chance“, teda dajme šancu mieru.

V rámci výstavy predstavilo svoju tvorbu 37 maliarov, grafikov a sochárov z dvanástich krajín. Projektu sa zúčastnili významní výtvarní umelci – maliari, grafici, sklári a sochári, aktívni umelci v slobodnom povolaní i umelci, pôsobiaci na rôznych postoch, majitelia grafických štúdií a galérií. Spoločnou myšlienkou výstavy, ktorú si môžete pozrieť do 8. júla, je téma hudby.

„Štafetu hudobného festivalu v Piešťanoch hrdo nesieme už veľa rokov. Je pre mňa veľkou cťou, že sprievodným podujatím tohto ročníka sa stala práve táto výstava,“ skonštatovala Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia.

Po skončení výstavy sa prítomní presunuli pred budovu kultúrneho stánku, kde festival slávnostne otvorili fanfáry zoskupenia Corni di Bratislava. Kvarteto umelcov naladilo aj zvyšok hostí či náhodných okoloidúcich na veľkolepú atmosféru, pretože po tomto úvode pokračoval skutočne skvelý program. Aby si ho hostia vychutnali, do Domu umenia vošli po červenom koberci.

Vo veľkej sále sa v piatok večer predstavili jedni z našich najvýznamnejších nositeľov kultúry. Fenomenálna Lúčnica predviedla program s názvom Z tvorby Štefana Nosáľa. Ten pripomína profesorove významné choreografie, zahŕňa úplne prvé číslo, ktoré pre Lúčnicu vytvoril, ba dokonca i to posledné. Onedlho už to budú dva roky, čo Š. Nosáľ, jeden zo zakladateľov národnej kultúry, navždy zavrel oči vo veku 90 rokov, no jeho odkaz tu zostane aj pre ďalšie generácie, ak nie navždy.

„Myslím si, že dôvod, prečo ľudia chodia do divadiel, je určité svedectvo, ktoré vychádza z javiska prostredníctvom umelcov. Tých, ktorí predstavenie pripravili, ale aj tých, čo ho odohrali ľuďom, ktorí sú v hľadisku schopní toto posolstvo prijať. To svedectvo je veľmi dôležité, lebo ide o posolstvo kultúry z minulých čias cez súčasnosť až po náhľad na budúcnosť. Kultúru a jej poslanie by sme si nikdy nemali nechať vziať,“ povedal Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica.

V rámci festivalu sú pripravené mnohé zaujímavé a pestré podujatia, pričom už vo štvrtok je to Zámocký koncert v Empírovom divadle v Hlohovci alebo v sobotu v Dome umenia predstavenie Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma.

Program na nasledujúci týždeň vždy nájdete v Piešťanskom týždni na strane 18 a kompletný program festivalu si môžete prečítať na webovej stránke Domu umenia www.

domumenia-piestany.sk/program/.

(am)

 

 

Lúčnica opäť predviedla v Dome umenia fantastické predstavenie.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav