Za Tamajkove personálne čistky radnica zaplatí 200-tisíc eur

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. júna 2019, 00:00

Dohodu o mimosúdnom odškodnení povyhadzovaných zamestnancov piešťanskej radnice podporili aj mestskí poslanci. Stalo sa tak na minulotýždňovom zasadnutí zastupiteľstva, na ktorom museli odhlasovať sumu 200-tisíc eur ako odškodné pre dvanásť zamestnancov, ktorých bývalý primátor Miloš Tamajka prepustil v roku 2015.

Mestské zastupiteľstvo podporou všetkých prítomných poslancov odsúhlasilo mimosúdne vyrovnanie s povyhadzovanými zamestnancami z radnice. (Autor: pror)

Rozhodnutie prijať návrh vedenia mesta na ukončenie súdnych procesov a dvanástich zamestnancov odškodniť dokopy sumou 200-tisíc eur sa však rodilo za zavretými dverami. Počas rokovania zastupiteľstva primátor Peter Jančovič vyhlásil prestávku a požiadal poslancov, aby sa zhromaždili mimo očí verejnosti na terase rokovacej sály v mestskej knižnici.

Keď im postavenie mesta pred súdmi objasnil aj advokát z advokátskej kancelárie, ktorú na zastupovanie radnice najal ešte Miloš Tamajka, poslanci sa rozhodli návrh vedenia radnice podporiť. To sa prejavilo pri hlasovaní o zmene rozpočtu na rok 2019 jednohlasnou podporou všetkých prítomných poslancov.

A tak zamestnanci radnice v roku 2015 babráckym spôsobom prepustení zo svojich postov získajú odškodné po odrátaní odvodov v priemere 10-tisíc eur pre každého. Dehonestujúce správanie k nim zo strany Tamajku, vtedy viceprimátora Michala Hyneka, ale aj vtedajšej prednostky Dáše Rehákovej im však nik nepreplatí.

Súdne pojednávania s vyhodenými zamestnancami začali ešte na jeseň v roku 2017. Pred súdom sa ocitol i samotný Tamajka a musel svoj postup pri čistkách na radnici v roku 2015 vysvetľovať. Pred súdom tvrdil, že výpovede sa nevytvárali na základe cieľa prepustiť konkrétnych zamestnancov, ktorých považoval za jemu nelojálnych, ale vraj išlo o vyškrtnutie pracovných pozícií z dôvodu zefektívnenia chodu mestského úradu.

Obdobie leta a začiatku jesene 2015 sa však v oblasti Tamajkovej personálnej práce nieslo vo veľkých zmätkoch. Všetko to odštartovala úporná snaha vedenia mesta do posledného momentu utajiť pred zamestnancami, že ich čakajú výpovede. Absolútna neznalosť zákonníka práce u vtedajšieho vedenia radnice spôsobila, že dvanásti vyhodení zamestnanci podali na súd žaloby o neuznanie výpovedí.

Na základe legislatívy o poplatkoch pre advokátov či správnych poplatkoch za prehraté súdne spory mestu reálne hrozilo, že toto Tamajkovo personálne babráctvo ho vyjde takmer na milión eur.

Potom, ako nové vedenie radnice situáciu reálne vyhodnotilo, podarilo sa im s vyhodenými zamestnancami vyjednať sumu, ktorá do mestskej pokladne načrie podstatne menej.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava