Swingujte v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. júna 2019, 08:00

Jedným z oslávencov 64. ročníka music festivalu Piešťany je Gustav Brom Big Band, pripomínajúci si v tejto sezóne 80. výročie svojej úspešnej existencie na hudobnej mape Európy. Ich koncert Swinguj! zaznie v Dome umenia Piešťany v sobotu 8. júna o 19.30 h.

V Piešťanoch vystúpi Rozhlasový Big Band Gustava Broma. © archív DUP

Počas swingového koncertu bude band dirigovať jeho umelecký vedúci Vladimír Valovič. Na doskách Domu umenia sa s hudobníkmi predvedie aj spevák Robo Opatovský a spolu s ním sa blysnú dámy Andrea Zimányiová a Ivana Regešová.

Hudba pre big bandy patrila odjakživa k najprogresívnejším smerom džezovej tvorby. Skladby v sebe spájajú dômyselnú kompozičnú prácu detailne zapísanú do partitúr so spontánnosťou džezových improvizácií. V Čechách a na Slovensku majú tieto telesá skvelú tradíciu a Big Band Gustava Broma patril k najviac uznávaným doma i v zahraničí.

Americký časopis DownBeat ho zaradil medzi desať najlepších big bandov sveta. Na jeho koncertoch hosťovali hviezdy džezu i popu Maynard Ferguson, Dizzy Gillespie, Diana Ross and The Supremes, Ray Conniff, Ben Cramer či Bill Ramsey, Ray Charles, Liza Minnelli, James Morrison, New York Voices, Jiggs Whigham či Zbigniew Namyslowski.

Spolupráca verejnoprávneho rozhlasu a Big Bandu Gustava Broma vždy sledovala nielen potrebu spolupráce s hviezdnymi sólistami, ale tiež hľadanie nových talentov, skladateľských osobností a podporu súčasnej pôvodnej tvorby, ktorá prináša netradičný hudobný jazyk prepájajúci džez s ostatnými štýlmi, vrátane klasickej hudby. Svedčia o tom štúdiové i koncertné projekty so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu, legendárne vystúpenie Big Bandu s Blue Effectom na festivale Rock for People v roku 2014, účasť na festivaloch typu United Islands a mnohých zahraničných prehliadkach.

Od roku 2013 vystupuje teleso pod názvom Rozhlasový Big Band Gustava Broma a stal sa rezidenčným telesom Českého rozhlasu.

(red)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila