Sovy hniezdia v obciach, ich pískanie ľuďom prekáža

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 3. júna 2019, 00:00

Aktuálny rok doprial sovám dostatok potravy malých hlodavcov, ako sú hraboše, preto začali hniezdiť skôr a majú viac mláďat. Najčastejšou sovou hniezdiacou v obciach je myšiarka ušatá. Jej mláďatá upozorňujú na seba pískaním, aby ich dospelý pár nakŕmil, keď sa ocitnú mimo hniezda. Tieto hlasové prejavy prekážajú niektorým ľuďom.

V blízkosti obydlí hniezdi pravidelne i myšiarka ušatá. © dravce.sk

Rýchly nástup jari a gradácia hraboša spôsobili, že skôr začali hniezdiť sovy i niektoré dravce, či už ide o druhy poľnohospodárskej krajiny, alebo lesných biotopov. Vďaka dostatku potravy môžu vychovať viac mláďat, situáciu im komplikuje ochladenie.

„Zaznamenali sme napríklad nezvyčajne skoré vyletenie mláďat z viacerých hniezd sokola myšiara vo voľnej krajine. Počas víkendu sme skontrolovali 14 búdok, z piatich sú už mláďatá vonku. Hniezdenie druhu na sídliskách ešte pokračuje,“ informuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

V blízkosti ľudí hniezdi pravidelne i myšiarka ušatá. Vyberá si hniezda postavené vranou či strakou, vlastné si postaviť nevie. Prvé dni po opustení hniezda ešte malé sovy nedokážu dobre lietať a nie sú samostatné, posedávajú na okolitých konároch. Pískaním upozorňujú dospelý pár, že chcú byť nakŕmené. „Mláďatá myšiarky ušatej zvyčajne opúšťajú hniezdo po troch-štyroch týždňoch a pohybujú sa vo vetvách stromov v okolí hniezda. Vzletnosť dosahujú vo veku šesť týždňov a postupne sa učia hľadať si potravu samy,“ uvádza Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Ochranári dostali viaceré výzvy od ľudí, ktorým pískanie prekáža. „Obracajú sa na nás so žiadosťou, aby sme sovy premiestnili. Toto riešenie je však vylúčené, podobne ako keď u susedov plače dieťa. Je možné napríklad použiť chrániče sluchu z lekárne. Prosíme ľudí o zhovievavosť a aby počkali, kým budú sovy samostatné, vtedy pískanie prestane. Odmenou bude pohľad na šťastnú soviu rodinku. Ide o zákonom chránený druh, keď je bez špeciálnej výnimky zakázaná manipulácia a dokonca i vyrušovanie. Vopred ďakujeme všetkým, ktorí myšiarky vo svojom okolí nechajú pokojne hniezdiť,“ uzatvára Deutschová.

Jozef Vojčiniak, zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava