Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 2. júna 2019, 00:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, deväť desatín múdrosti je byť múdrym v pravý čas – stará Cicerova múdrosť…

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

V uplynulých dňoch sa od nás očakávalo byť múdrym viac než inokedy. Voľby sú nástrojom rozhodovania v systémoch riadenia štátu parlamentnou demokraciou. V pravidelne sa opakujúcich termínoch má každý plnoletý občan možnosť vyjadriť svoj postoj k navrhovaným stranám a ich kandidátom. K rozhodnutiu mu pomáha program jednotlivých strán, osobnosti na kandidátnej listine, ich konanie v období medzi voľbami. Porovnanie s naplnením našich predstáv a prezentovanie všeobecne platných hodnôt by malo byť určujúcim pre naše rozhodovanie.

Zásadným momentom je však účasť vo voľbách. Ísť voliť je v niektorých štátoch povinnosť, ale táto výsada demokracie by mala byť samozrejmou súčasťou podielu každého občana na riadení spoločnosti. Dôležitou súčasťou. V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu sme sa v tomto hodnotení značne zlepšili. Na výber bol široký zoznam strán v celej šírke politického spektra. Od ľavicových až po tzv. krajnú pravicu. Každá z nich reprezentuje isté hodnoty a ponúka predstavy riadení Európy.

Voľby do Európskeho parlamentu ukázali, že sme za základné ľudské hodnoty. Strany a program zdôrazňujúci spolupatričnosť, úctu, rešpekt, a to najvzácnejšie – ľudský život, dostali najviac hlasov. V Európskom parlamente bude po prvý raz od nášho vstupu zastúpená aj rómska menšina žijúca na Slovensku. V období medzi voľbami sa ozývalo veľa rôznych hlasov a názorov. Často takých, ktoré vyvolávali neistotu a obavy o našu budúcnosť. Tieto voľby dokázali, že vieme byť múdri v pravý čas. Snažme sa, aby sme takými ostali aj v budúcnosti. Aby sme mali budúcnosť.

Jedno z najkrajších období v našom meste prináša mesiac jún. Rozkvitnuté sakury vystrieda vôňa líp. Jún je výnimočne štedrý aj na džezových hudobníkov narodených v tomto mesiaci: Grachan Moncur, Kenny Barron, Chick Corea, Peter Erskine, Tom Harrell, Louie Bellson by žijúc v jednom období poskladali jeden perfektný band. Piešťanský hudobný klub La Musica obsadil všetky júnové piatky kvalitným džezom. Ludo Kuruc Quartet, Bernard Wiesinger, Marián Ševčík Trio, Anabela Mollová sú lákavými pojmami. Chystá sa viacero kvalitných festivalov – v Bratislave One Day JazzFest, v Novom Meste nad Váhom Open JazzFest, V Trenčíne skladajú zaujímavý line-up festivalu Jazz pod hradom. Blue Note v Novom Meste nad Váhom privíta 4. júna Celula Band Laca Decziho. Budeme mať čo robiť, aby sme vás o všetkých kvalitných koncertoch informovali a pripravili reportáže. Aktuality o dianí na slovenskej džezovej scéne nebudú chýbať.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel