Čajky opäť nastúpia do dvoch medzinárodných súťaží

  • Šport / Basketbal
  • 1. júna 2019, 14:00

Piešťanské basketbalistky pred minulou sezónou zmenili filozofiu. Omladili tím, príležitosť dostali najmä nové a aj mladšie hráčky. V tomto smere by Čajky chceli pokračovať aj v nasledujúcom ročníku, no vedia, že to nemusí byť úplne jednoduché.

Richard Kucsa bude hlavným trénerom Piešťan aj v sezóne 2019/2020. © Laco Duračka

„Nie vždy sa dá táto filozofia naplniť na sto percent, keďže výber kvalitných slovenských hráčok sa z roka na rok zužuje. Hráčky, ktoré u nás dosiahli vyššiu úroveň, chcú skúsiť zahraničný angažmán. Našej filozofie sa budeme držať aj naďalej a vždy bude naším cieľom aj basketbalový rast slovenských hráčok,” uviedla generálna manažérka klubu Bronislava Borovičková a doplnila, či považuje túto cestu za správnu: „Nechcem hovoriť o tom, či je táto cesta správna alebo nie. Je to naša filozofia. Áno, je to niekedy na úkor výsledkov, hlavne na medzinárodnej úrovni. Máme pre hráčky vytvorené veľmi dobré podmienky a dávame šancu slovenským dievčatám hrať na naozaj profesionálnej úrovni. Zároveň touto cestou pomáhame aj slovenskému basketbalu.”

Čo sa týka personálneho obsadenia, realizačný tím pokračuje v rovnakom zložení na čele s hlavným trénerom Richardom Kucsom. „Aj v ďalšej sezóne bude na lavičke Čajok pôsobiť Richard Kucsa. Richarda som predtým poznala a pozorovala iba v pozícii asistenta a môžem povedať, že sa svojej novej úlohy zhostil veľmi dobre. Aj spolu s realizačným tímom sa snažíme byť si navzájom nápomocní,” doplnila Borovičková.

V hráčskom kádri prebehnú určité zmeny, no nebude to v takom množstve ako v minulom ročníku. „S určitosťou môžem povedať, že viac ako polovica družstva u nás zostáva. Na predĺžení zmluvy sme sa dohodli s Jessicou Lubin. Odchádzajú Janne Thompson, Rebeka Mikulášiková a Monica Engelman. Mali sme záujem o zotrvanie Ivany Jakubcovej, ale tá sa tiež rozhodla skúsiť zahraničie,” povedala na margo odchodov bývalá reprezentantka.

V Čajkách už nebude pôsobiť Ivana Jakubcová, rozhodla sa pre zahraničie.

Aktuálne v kádri Čajok figurujú Jessica Lubin, Alexandra Baburová, Dominika Deptová, Alexandra Hašková, Ema Mihaljevičová, Martina Dovčíková, Tatiana Bábiková, Simona Majtásová (rehabilituje po plastike kolena). Klub využil opciu aj na Martinu Matejčíkovú, tá však vo štvrtok absolvovala plastiku kolena, a tak do začiatku sezóny určite nezasiahne.

Piešťanské basketbalistky už teraz vedia, v akých medzinárodných súťažiach sa predstavia v nasledujúcej sezóne. Klub sa rozhodol, že sa opäť neprihlási do Európskeho pohára FIBA, no nastupovať bude v nadnárodných súťažiach Európskej ženskej basketbalovej lige žien EWBL a Stredoeurópskej lige CEWL, kde budú Čajky obhajovať celkový triumf. „Tak ako minulý rok aj v nasledujúcej sezóne sa predstavíme v dvoch nadnárodných súťažiach – EWBL a CEWL. Určite sú súťaže aj zvučnejších mien, ale pre nás je dôležité hrať náročné zápasy a konfrontovať sa s ťažkými súpermi aj v druhej polovici súťaže. A to tieto súťaže umožňujú. Napríklad Final Four CEWL bolo až koncom februára,” poznamenala Borovičková.

Čajky spolu s Ružomberkom zostávajú na domácej scéne jedinými profesionálnymi klubmi. Stoja investované peniaze do rozvoja klubu a hráčok za úroveň zápasov, ktoré v Diplomat aréne hrajú proti súperom z opačného konca tabuľky?

„To, že spolu s Ružomberkom zostávame jedinými profesionálnymi klubmi, nie je náš problém. Táto skutočnosť ma ale ako generálnu manažérku veľmi mrzí, nakoľko si ešte ako hráčka pamätám fantastickú úroveň slovenskej ligy. Je to smutná realita ženského basketbalu a určite sa mi tento vývoj nepáči. Aj vďaka majiteľovi klubu je nám umožnené hrať popri extralige nadnárodné súťaže, kde hráčkam ponúkame v kvalitných zápasoch športový rast. Som presvedčená, že pre slovenský ženský basketbal je doslova nutné, aby hráčky rástli v profesionálnych podmienkach, čím mám na mysli najmä kvalitný tréningový proces,” zakončila generálna manažérka klubu.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava