Seniori, buďte opatrní pri telefonátoch podvodníkov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. mája 2019, 00:00

V poslednom období sa aj v Piešťanoch množia telefonáty typu – poskytujeme bezplatnú kontrolu vašich plastových okien, vieme poskytnúť odborníka, ktorý vám skontroluje funkčnosť a v prípade, ak by to bolo potrebné, zabezpečí aj opravu a servis. Buďte opatrní, môže ísť o podvodníkov. Obozretní by mali byť najmä seniori, ktorí bývajú častými obeťami telefonujúcich podvodníkov.

Bezplatná diagnostika okien a následná oprava môže vyjsť poriadne draho, ak natrafíte na podvodníka, aj o tomto hovorí polícia so seniormi. © KR PZ Trnava

„Asi pred dvomi mesiacmi mi zavolala nejaká žena, ponúkla mi kontrolu aj servis. Dohodli sme sa na termíne, kedy by mi mohli moje staré plastové okná skontrolovať,“ uviedla Piešťanka. Keď o tomto telefonáte informovala svojich blízkych, odhovorili ju, aby termín zrušila, lebo človek nikdy nevie, čo ak natrafila na zlodejov, čo si vytypujú jej byt.

„Termín som rušiť nemusela, pretože hneď na druhý deň mi zavolal mužský hlas, ktorý mi oznámil, že dohodnutý termín jemu – technikovi nevyhovuje. Ponúkol mi iný, ktorý zasa nevyhovoval príliš mne,“ dodala Piešťanka. Napokon sa ospravedlnila a o túto službu už viac nežiadala. Nik jej viac nezavolal.

Ďalšia Piešťanka na ponúkanú službu diagnostiky okien reflektovala. „Najskôr mi volal ženský hlas zo servisu okien. Ponúkli mi diagnostiku zdarma. Prišiel pán, ktorý mi skontroloval okná zadarmo a povedal, že ak by som si chcela dať tri okná opraviť, vyjde ma to asi dvesto eur. Mala som sa rozhodnúť, či s tým súhlasím. A nechal mi čas na rozmyslenie. Keďže som už dávnejšie nemala okná opravované, súhlasila som. Skontaktovala sa so servisom a dohodla termín na opravu. Potom prišiel opravár aj s náradím. Vymenil mi gumičky – tesnenie, nastavil kovania, vymenil lanká na žalúziách a jednu žalúziu z troch okien vymenil celú. Vypýtal si sumu, ktorú odhadol jeho kolega pri diagnostike. Práca mu trvala jednu hodinu,“ uviedla 35-ročná žena.

Najskôr ponúkajú kontrolu a potom servis plastových okien.

O tom, či je to málo alebo veľa za servis a opravu okien, možno polemizovať. V tomto prípade ale išlo zrejme o „čistý“ biznis, kde obe strany boli spokojné. Majiteľka bytu ušetrí na strate energií, pretože v zime jej cez uvoľnené okná vnikal do bytu studený vzduch, a servisná firma zarobila. Nie vždy to ale dopadne takto ideálne.

Polícia totiž upozorňuje občanov, najmä staršie osoby, aby boli opatrné. Policajti v rámci celého Slovenska, aj v Trnavskom kraji, zaevidovali nové prípady podvodov páchaných na senioroch. Páchatelia prostredníctvom telefónu ponúkajú volajúcemu bezplatnú kontrolu plastových okien aj s možnosťou ďalšieho servisu a opravy.

Je nutné zdôrazniť, že policajti sa aj naďalej stretávajú s osvedčenými legendami, a to najmä s legendou „VNUK – volajúci lekár“. Páchateľ sa predstaví ako lekár z nemocnice a uvádza, že jeho rodinný príslušník spôsobil dopravnú nehodu, je zranený, alebo napríklad došlo k zraneniu dieťaťa cudzieho štátu (Poľsko, Maďarsko, Česko) a požaduje zaplatiť „bolestné“, aby rodinný príslušník potencionálnej obete nebol trestne stíhaný. Peniaze žiadajú zaslať cez službu Western Union, prípadne si prídu po ne aj osobne. Od januára 2019 riešili policajti v Trnavskom kraji pod legendou „lekár“ osem prípadov. Seniorov pripravili podvodníci o 8700 eur. V okrese Trnave vyskúšali na staršiu osobu legendu „vnuk“. Volajúci sa predstavil ako vnuk a peniaze si chcel len požičať. Do dnešného dňa peniaze v sume 5700 eur nevrátil.

„Polícia upozorňuje, že v mnohých prípadoch ide o podvodníkov, ktorí sa v prvom rade snažia získať dôveru seniorov, dostať sa do ich príbytkov, lokalizovať miesto ich úspor a v nepozorovanej chvíli ich pod rôznymi zámienkami okradnúť. Polícia preto zdôrazňuje, aby seniori nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote a nevyberali pred nimi peniaze. Podvodníci ovládajú veľa spôsobov a manipulačných techník, ako od nich vylákať peniaze a vzápätí ich pripraviť o celoživotné úspory,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava