V Indonézii si ateista ani mobil nekúpi

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 28. mája 2019, 16:00

V Kultúrno-spoločenskom centre Fontána môžete do 29. mája obdivovať pestrú kolekciu fotografií z Indonézie, ktorú v pondelok 20. mája predstavil jej autor Pavol Demeš. Spolu s ním do Piešťan zavítala aj veľvyslankyňa Indonézskej republiky na Slovensku, J. E. Adiyatwidi Adiwoso.

Pavol Demeš na vernisáži vo foyeri kina Fontána. (Autor: vd)

Hostí privítal primátor mesta Peter Jančovič a riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová. Súčasťou vernisáže, ktorú uviedol galerista Martin Valo, bol i pôsobivý indonézsky tanec inšpirovaný rajským vtákom. Návštevníci ochutnali špeciality indonézskej kuchyne.

Výstavu s názvom Jednota rôznorodosti si prezreli desiatky významných hostí i domácich milovníkov fotografie. Z rozprávania autora sa dozvedeli bližšie o Indonézii, živote jej obyvateľov a najmä o rôznorodosti náboženstiev. „Ak ste ateisti, v tejto krajine máte problém kúpiť

čo i len mobil,“ uviedol Pavol Demeš. A získať prácu či možnosť štúdia je asi tiež problematickejšie. V Indonézii, v tomto multietnickom ostrovnom štáte, ktorý vznikol v roku 1945, totiž skoro každý verí v nejakého boha. Veriaci sú tu uprednostňovaní pred ateistami.

Do indonézskej štátnej filozofie, známej ako Pancasila, vložili jej tvorcovia päť vzájomne súvisiacich princípov, ktoré začínajú s odkazom na Boha. Nimi sú viera v jedného Boha, spravodlivá a civilizovaná humánnosť, jednotná Indonézia, demokracia, sociálna spravodlivosť pre všetkých Indonézanov. Kým náboženská sloboda je zakotvená v ústave, vláda oficiálne uznáva šesť náboženstiev: islam, protestantizmus, rímko-katolicizmus, hinduizmus, budhizmus a konfucionalizmus.

Fotograf mal možnosť fotiť aj náboženské obrady.

Indonézia má približne 261 miliónov obyvateľov, je najľudnatejšou krajinou s moslimskou väčšinou s 227 miliónmi prívržencov (99 percent sunnitov). Kresťania – teda protestanti a rímskokatolíci – tvoria takmer desať percent obyvateľov, 1,6 percenta sú hinduisti a 0,8 percenta budhisti, konfuciáni a iní.

Indonézania si uvedomili, že zachovanie náboženskej rovnováhy a harmónie nemôžu nechať iba v rukách náboženských lídrov, ale musia rozvíjať vhodné podmienky na štátnej úrovni. Okrem inštitúcií vytvorili veľké a vplyvné Ministerstvo náboženských záležitostí. Je logické, že ho vedie minister, ktorý je moslimom.

„V Indonézii som navštívil mešity, kostoly a chrámy. Stretol som sa s predstaviteľmi všetkých šiestich oficiálne uznávaných náboženstiev v ich vlastnom prostredí. Mal som tú česť byť aj na moslimskej svadbe. Práve tu prítomná veľvyslankyňa ženila syna. Svadba bola početná, len fotenie ženícha a nevesty so svadobčanmi trvalo asi šesť hodín. Zábery z tejto svadby aj obradu sú súčasťou tejto výstavy,“ uviedol P. Demeš.

„Moja návšteva Indonézie v máji 2018 sa uskutočnila vďaka veľkorysosti a organizačnej pomoci veľvyslanectva Indonézie na Slovensku a výstava sa realizuje aj vďaka spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom,“ poďakoval sa fotograf, ktorý je tiež nezávislým zahranično-politickým analytikom. Stál pri zrode mimovládneho sektora na Slovensku a bol i ministrom medzinárodných vzťahov SR a poradcom prezidenta Michala Kováča. V súčasnosti je externým analytikom americkej MVO German Marshall Fund a členom správnej rady European Endowment for Democracy so sídlom v Bruseli.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav