Prevádzku škôlky na Považskej obnovia za 102-tisíc eur

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. mája 2019, 00:00

Účet za znovuobnovenie prevádzky materskej školy na Považskej ulici v Piešťanoch je už známy. Podľa odhadu, ktorý si nechala radnica vypracovať, by to malo mesto stáť 102-tisíc eur. Škôlku znefunkčnili v lete minulého roka. Keď na jej rekonštrukciu radnica získala eurofondy, na pokyn bývalého primátora Miloša Tamajku škôlku vyprázdnili a demontovali interiérové vybavenie vrátane vybavenia kuchyne.

Materská škola na Považskej ulici je už takmer rok len staveniskom. (Autor: Supa)

Z materskej školy na Považskej ulici presťahovali 45 detí do škôlky na Valovej ulici ešte v júli minulého roka. Na pokyn radnice bolo demontované aj interiérové vybavenie a škôlka odovzdaná stavebnej spoločnosti, ktorá zákazku za 662 236,93 eur vo verejnej obchodnej súťaži získala. Víťazná firma však ani nestihla nastúpiť na stavenisko a Miloš Tamajka s ňou zmluvu zrušil a údajne začal hľadať novú firmu, ktorá by zatepľovacie práce na objekte škôlky zrealizovala.

V novembri však prišli voľby, Tamajka post primátora neobhájil a čiastočne rozobratá škôlka sa bez zazmluvneného staviteľa ocitla na stole nového vedenia radnice.

„Analyzujeme čísla a snažíme sa nájsť najlepší spôsob, ako túto situáciu riešiť. Vrátiť deti späť do objektu, v akom je, nie je možné. Sú tam síce len drobné nedostatky, ale je ich hrozne veľa,“ vysvetlil situáciu so škôlkou na februárovom mestskom zastupiteľstve primátor

Peter Jančovič. Zároveň dodal, že ak by sa aj do rekonštrukcie z eurofondov mesto pustilo, pôvodná finančná spoluúčasť v objeme päť percent sa na základe pokynu riadiaceho orgánu čerpania eurofondov zmenila na 15 percent, čo predstavuje záťaž na mestskú pokladňu 66 236 eur.

Primátor zároveň doplnil, že jestvujú aj vážne pochybnosti o tom, či úspory energie v objeme, aké sú potrebné pre vydokladovania čerpania eurofondov, sa dokážu realizovať v takom množstve, aby neprišlo aj k ďalším korekciám a následnému doplatku z mestskej kasy.

Podľa našich informácií sa však radnica už rozhodla odstúpiť od realizácie zatepľovania škôlky na Považskej ulici z eurofondov. Položka na spoluúčasť tak pôjde na jej rekonštrukciu, pričom mesto doloží ešte takmer 34-tisíc eur. Okrem neočakávaného výdavku v plánovanom mestskom rozpočte pre rok 2019 to však prinesie aj výhodu, že nedôjde k prehodnoteniu príspevku na zatepľovanie z európskych peňazí na základe nesplnenia kritérií pre úsporu energií. A v tomto prípade by išlo o ďalšie zrejme stovky tisíc eur, ktoré by musela radnica zaplatiť z mestských peňazí.

Mestský úrad však v súčasnej dobe rieši dilemu, kam všetkých predškolákov, ktorí sa do škôlok od septembra hlásia, umiestniť. Štyridsaťpäť miest zo škôlky na Považskej im veľmi chýba.

V prípade, ak by sa novelizáciou zákona zaviedla povinná predškolská dochádzka v najvyššom škôlkarskom ročníku, je deficit miest v škôlkach v Piešťanoch taký veľký, že zrejme bez výstavby nového objektu by naplniť literu zákona podľa všetkého ani nebolo možné. Prípadne by sa zásadným spôsobom znížila možnosť prijať od septembra do škôlok najmenšie deti.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín