Piešťanský music festival dá šancu hudbe

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 26. mája 2019, 18:00

Druhý najstarší hudobný festival na Slovensku s názvom music festival Piešťany (mfP) otvorí svoj 64. ročník v piatok 31. mája. Toto významné kultúrne podujatie, ktoré od svojho založenia v roku 1956 kontinuálne trvá až dodnes, patrí k najprestížnejším sviatkom hudby.

Slávnostné fanfáry si budete môcť vychutnať už budúci piatok. (Autor: am)

„Keď v roku 1956 profesor Eugen Suchoň festival so svojimi kolegami zakladal, určite chcel, aby mal krásnu budúcnosť, aby sa tu prezentovali čo najlepšie diela, aby Slováci, ale aj zahraniční hostia, ktorí do Piešťan chodia, dostali kultúru v čo najlepšej kvalite,“ povedal o festivale Marian Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica, pod ktorého krídlami je piešťanský Dom umenia. Vyzdvihol aj kontinuitu festivalu, ktorý sa od založenia koná každý rok bez prestávky: „Napriek všetkému sa podujatie vždy podarilo udržať na najvyššej úrovni, lebo, ako s radosťou hovoríme, tu sa každý cíti ako Pavarotti.“

I tohtoročná dramaturgia festivalu pokračuje v duchu hesla, ktoré podujatie nesie už piaty rok – Give Music a Chance – Daj šancu hudbe. Ide o parafrázu známeho výroku Johna Lennona, ktorý napísal pieseň Give Peace a Chance. Okrem hesla sprevádza festival aj logo, ktoré vytvoril Vladimír Yurkovič.

Bohatý program aktuálneho ročníka mfP sľubuje nezabudnuteľné umelecké i spoločenské zážitky na koncertoch, výstavách i filmových prenosoch. Hlavným leitmotívom je pripomenutie si okrúhlych výročí umeleckých telies a osobností, ktoré formovali slovenskú hudobnú kultúru.

Oficiálne otvorenie festivalu bude v piatok 31. mája, keď o 19. hodine zaznejú zo schodiska Domu umenia úvodné fanfáry v podaní komorného zoskupenia vynikajúcich hráčov na lesný roh Corni di Bratislava. Po tomto slávnostnom otvorení bude pódium Domu umenia patriť Umeleckému súboru Lúčnica, ktorý sa predstaví v tanečno-hudobnom galaprograme nazvanom Z tvorby prof. Štefana Nosáľa. „S veľkou úctou si pripomíname dielo nášho hlavného umeleckého šéfa, človeka, ktorý Lúčnicu vyformoval a bol jedným z zakladateľov slovenskej národnej kultúry,“ pripomenul generálny riaditeľ, pričom podotkol, že v predstavení je zaradený aj historicky prvý tanec z roku 1951 – Zbojnícky tanec. V programe je zaradená aj chorografia Práčky z Parchovian, čo je naopak posledný tanec profesora Nosáľa.

Tohtoročný mfP rozširuje svoje koncertné podujatia aj do ďalších dvoch miest regiónu. Festivalové koncerty si budú môcť vypočuť aj diváci v Hlohovci a v Novom Meste nad Váhom. V hlohoveckom Empírovom divadle zahrá Slovenský komorný orchester so sólistom Ewaldom Danelom 6. júna výber diel skladateľov z obdobia klasicizmu a v Novom Meste nad Váhom sa 12. júna predstaví Moyzesovo kvarteto so sólistami harfistkou Katarínou Turnerovou, flautistom Mariánom Turnerom a hobojistom Matúšom Veľasom.

Oslávencami 64. ročníka mfP sú Gustav Brom Big Band pripomínajúci si v tejto sezóne 80. výročie svojej úspešnej existencie na hudobnej mape Európy. Swingový koncert orchestra zaznie 8. júna v Dome umenia. „Sú tam výborní sólisti ako Andrea Zimányová, Robo Opatovský či Ivana Regešová. Swingový štýl s troškou popu robia výborne,“ prezradil riaditeľ.

Polstoročnicu svojej existencie si pripomenie Štátna filharmónia Košice, ktorá vystúpi 15. júna vo veľkej sále Domu umenia po vyše 35 rokoch. V programe festivalových podujatí nájdeme aj stále sviežich jubilantov – Štátnu operu z Banskej Bystrice (60. výročie vzniku), ktorá 18. júna uvedie najslávnejšiu operu Giuseppe Verdiho La Traviata.

Slovenský ľudový umelecký kolektív pri príležitosti 70. výročia svojho  vzniku predstaví 2. júla svoj narodeninový galaprogram. Mimoriadne úspešných sedem dekád svojej činnosti má za sebou naše prvé symfonické teleso, Slovenská filharmónia. Tá sa predstaví spolu so svojím Speváckym zborom, sólistami, klaviristom a generálnym riaditeľom v jednej osobe, prof. Mariánom Lapšanským, v záverečnom koncerte festivalu, ktorý sa uskutoční 8. júla.

Výnimočným podujatím, ktoré je bonusom pravidelne prenášaných operných titulov na veľké plátno, je v tomto roku baletná šou Veľkého divadla v Moskve. V rámci nového naštudovania si budú môcť návštevníci kina Domu umenia vychutnať najlepší baletný súbor sveta priamo z Boľšovo teátra v inscenáciách Carmen a Petruška.

Z Českej republiky privíta festival 21. júna vynikajúci komorný súbor Zemlinského kvarteto so sólistom klarinetistom Karlom Dohnalom a v rámci večera nazvaného Hudobné nešpory sa 26. júna predstaví na koncerte barokových skladieb Spevácky zbor Lúčnica so svojimi sólistami.

Už tradične sa uskutoční aj jedno komorné podujatie v elegantnom prostredí hotela Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove, v ktorom zaznejú v podaní rodákov zo Slovenska žijúcich a pôsobiacich v zahraničí skladby post-romantických skladateľov z prelomu 19. a 20. storočia.

Neodmysliteľnou súčasťou festivalových podujatí sú aj promenádne koncerty v mestskom parku, ktoré umocňujú náladu nedeľných popoludní. Už 7. júla v Hudobnom pavilóne predstavia Mariana a Peter Hochelovci zmes slávnych operných, operetných a muzikálových melódií. Koncert bude patriť k obľúbenému ľahšiemu žánru oddychových koncertov, určených najmä kúpeľným hosťom a návštevníkom Piešťan.

V priestoroch hotela Thermia Palace sa uskutočnia ako sprievodné festivalové podujatia aj zaujímavé výtvarné a fotografické výstavy.

Hlavnými usporiadateľmi mfP 2019 sú Umelecký súbor Lúčnica – Dom umenia Piešťany, Mesto Piešťany a Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany.

(am/ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav