Piešťanskí oční lekári

  • História
  • 26. mája 2019, 14:00

Ako lepšie sa môžeme zoznámiť s históriou či pripomenúť si ju než prostredníctvom spomienok ľudí, ktorí ju zažili na vlastnej koži? V tomto príbehu si piešťanská výtvarníčka a galeristka Nadežda Mikolášiková zaspomínala na očných lekárov, ktorí kedysi Piešťancom pomáhali.

Očná lekárka Czereyová kedysi ordinovala v dnešnej „Berlínke“. (Autor: am)

Pamätám si ako decko, že v Piešťanoch v 50. a 60. rokoch existovala iba jedna očná lekárka. Volala sa MUDr. Czereyová a ordinovala oproti Kolonádovému mostu v dnešnej „Berlínke“. Bola to veľmi pekná pani. Študovala v Prahe, kde prežila nehodu s električkou. Následky boli ťažké, nosila obe nožné protézy. V tom dome, kde ordinovala, aj bývala so svojou matkou a sestrou. Jedna dáma bola čiernovlasá, druhá červenovlasá, matka bola biela, šedivá. Frizúry mali rovnaké, len farebne sa odlišovali. Boli to postavy piešťanského parku, trhu na dnešnom Námestí slobody.

Po zvýšení počtu obyvateľstva v Piešťanoch a v okolí sa oční lekári rozrástli na dvoch. V Klára vile ordinoval MUDr. Fajnor. Sestričku mu robila pani Stankovičová. Doktor bol mierny slušný pán. Manželku mal z Moravy, myslím si, že zo Znojma. Zhodou okolností som so sestrou pani Fajnorovej bývala na internáte v Brne na Mozartovej ulici. Rodina očného lekára sa časom presťahovala do Bratislavy.

V tom čase som nemala problémy so zrakom, tak som tieto „očné“ služby nepotrebovala. V dnešnom „sociálnom štáte“ to nie je až také jednoduché. Prednostné ordinovanie musíte zaplatiť, tiež lieky a operáciu hradíte. Naviac sa musíte sám objednať. To znamená, že si musíte zatelefonovať do Trnavy. Tam, keď zdvihnú telefón, vás objednajú. Operovať vás budú v Piešťanoch v bývalom Výskumnom ústave reumatických chorôb. Neuveriteľné, zdravotné služby sú fantastické. Je to v celom svete tak?

Mala som kamarátku MUDr. Marcelu Farkašovú, rodenú Škodáčkovú. Bola tiež očná lekárka. Bola o rok staršia, žiaľ, už nie je medzi nami. Spomíname na Teba, Marcelka!

Nadežda Mikolášiková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava