Z „húpacieho“ mosta radšej neskáčte

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. mája 2019, 00:00

Napriek tomu, že počasie tomu zatiaľ nenasvedčuje, už o niekoľko týždňov sa začne leto a s ním aj potreba osviežiť sa. Určite si však rozmyslite, či budete riskovať a skočíte si do vody napríklad z „húpacieho“ mosta, ktorý vedie z pravého brehu Piešťan na Vážsky ostrov – Lido. Na dne Biskupického kanála sa totiž nachádza množstvo nebezpečného odpadu.

Značka a bicykel boli pod „húpacím” mostom. (Autor: Roman Hrušovský)

O tom, že vo vodách kanála sa nachádza odpad „od výmyslu sveta“, nás informoval Roman Hrušovský, ktorý sa venuje magnet fishingu. „Počas troch lovov, ktoré som absolvoval, som spod húpacieho mosta vylovil 27 kusov metrových tyčiek zo zábradlia ešte pôvodného mosta, tiež bicykel, roxorové tyče, ale hlavne veľkú dopravnú značku, na ktorú keby niekto skočil, nechcem vedieť, ako by to dopadlo,“ napísal nám Piešťanec. Množstvo vecí, taktiež aj vojenskú muníciu, ku ktorej zavolal pyrotechnika, našiel pod železným mostom.

Oslovili sme preto správcu toku, Slovenský vodohospodársky podnik. Ten podľa slov hovorcu Mariána Bocáka v najbližšej dobe čistenie dna neplánuje: „V kanáli je hĺbka vody až päť metrov a znížiť hladinu počas prevádzky vodnej elektrárne na takú úroveň, aby tam mohol mechanizmus čistiť dno, nie je možné. Prevádzka prebieha v rozsahu hladín 157,10 a 158,10 metrov nad morom, čiže v rozsahu len jeden meter.“

Z vody vytiahli asi tridsať tyčiek zo zábradlia mosta. (archív Romana Hrušovského)

Biskupický kanál, ktorý je odpadovým kanálom hornostredskej elektrárne, je možné vyčistiť zvyčajne počas revízie vodného diela Drahovce – Madunice. Vtedy je voda v zdrži Sĺňava, ale tiež v oblasti Madunice a Horná Streda vypustená.

Odpadový kanál elektrárne je teda súčasť vodnej stavby – II. Vážskej kaskády, pričom jeho hlavné využitie je energetické, nie rekreačné. „Neodporúčame ani skákanie, ani plávanie v ňom. Skákanie z húpacieho mosta, lávky pre peších, do Biskupického kanála a plávanie v ňom je na osobnej zodpovednosti každého jednotlivca,“ dodal hovorca.

Ak teda poznáte niekoho, kto obľubuje tento druh osvieženia a adrenalínu, upozornite ho, že to môže byť poriadne nebezpečné.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín