Súčasťou Noci kostolov bude aj zrúcanina Katarínka

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 24. mája 2019, 01:00

Niektoré kostoly na Slovensku zostanú v piatok 24. mája otvorené až do noci. Do ďalšieho ročníka Noci kostolov sa ich zapojí viac ako tridsať, najviac v okrese Nitra. Ich správcovia v nich pripravili na tento večer duchovný a kultúrny program.

Obnovená kostolná veža na Katarínke získala jednu z cien v súťaži Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2017. © katarinka.sk

V Trnavskom kraji budú súčasťou Noci kostolov len chrámy v Boleráze – Klčovanoch, Suchej nad Parnou a v Lančári, a ako každý rok aj zrúcanina Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach, známa ako Katarínka. Po svätej omši o 20:00 a koncerte dua Rhytmico tu budú dobrovoľníci záujemcov sprevádzať nočnou Katarínkou.

Noc kostolov začali na Slovensku v roku 2010 organizovať v Nitre, myšlienka však pochádza z Rakúska. O rok neskôr ju vtedajší trnavský arcibiskup Róbert Bezák rozšíril na celé Slovensko. Počas prvej celoslovenskej Noci kostolov v roku 2011 bolo otvorených 96 kostolov, navštívilo ich 23-tisíc ľudí. V druhom ročníku už bolo otvorených 170 kostolov a modlitební, prišlo do nich približne 28-tisíc návštevníkov. Neskôr Trnavská arcidiecéza z organizovania podujatia odstúpila a počet zapojených kostolov výrazne klesol. V súčasnosti už podujatie prebieha len na dobrovoľníckej báze a nie je koordinované.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín