Mlyny: Investor hodnotnú plastiku Valéra Vavra zachová

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 24. mája 2019, 12:00

Bývalá administratívna budova piešťanských Mlynov a cestovinární na Hurbanovej ulici prechádza premenou. Do septembra tohto roka z nej budú byty. Hodnotná plastika akademického sochára Valéra Vavra však nezmizne ako v iných prípadoch developerských projektov. Naďalej bude zdobiť severné priečelie budovy.

Reliéf Cesta chleba krášli severnú časť bývalej administratívnej budovy Mlynov a cestovinární na Hurbanovej ulici. © archív Mlyny Piešťany

Administratívna budova na Hurbanovej ulici bola postavená koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia počas celkovej rekonštrukcie areálu Mlynov a cestovinární Piešťany. Na severnej fasáde budovy bola umiestnená reliéfna plastika, ktorej autorom je piešťanský rodák, akademický sochár Valér Vavro. Má rozmery približne 4 x 1 metra a je vytesaná z kameňa na betónovom podklade. Znázorňuje proces strojového spracovania obilia. Ten je zakončený pecňom chleba a čašou vody. Dielo dostalo názov Cesta chleba. Plastika je stále v dobrom stave. Obavy, ako skončí, keď zostal objekt nevyužitý, sa nenaplnia.

Investor projektu Mlyny Piešťany, kde v budove vznikajú na piatich podlažiach 2- a 3-izbové byty, sa rozhodol plastiku nechať na pôvodnom mieste. „Vážime si odkaz predošlých generácií a chceme ho zachovať. Preto sme sa rozhodli nechať plastiku Valéra Vavra na jej pôvodnom mieste. Pri zateplení severnej fasády bude vytvorená nika, v ktorej ostane osadená. Rovnako pribudne nasvietenie, ktoré zvýrazní umeleckú dominantu budovy,“ hovorí Stanislav Pollák zo spoločnosti HP ESTATE.

Rozhodnutie investora neodstraňovať dielo významného rodáka pramení aj z toho, že sám pochádza z umeleckej rodiny. Stanislav Pollák je vnukom ďalšieho významného piešťanského sochára Ladislava Ľudovíta Polláka.

(inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj