Prvodarca sa tešil na duel s Nemeckom

  • Nezaradené
  • 23. mája 2019, 16:00

V dome kultúry sa konal ďalší ročník akcie s názvom Jarná kvapka krvi vo Vrbovom. Do mesta pod šikmou vežou prišlo v stredu 15. mája tridsať bezpríspevkových darcov krvi, ktorí zareagovali na pozvánku hlavného organizátora podujatia – Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža vo Vrbovom.

Do Vrbového prišlo darovať krv tridsať darcov. (Autor: vd)

S darcami lekár z Národnej transfúznej stanice SR v Trnave najskôr hovoril o ich zdravotnom stave, pričom bolo potrebné zistiť, v akej kondícii sa nachádzajú a či krv môžu darovať. Tí, ktorí boli v pohode a zdraví, mohli pristúpiť k samotnému odberu krvi.

„Na odber prišlo tridsať darcov, z nich sedemnásť bolo mužov a trinásť žien,“ uviedli organizátori. Akciu podporili hlavne Vrbovčania, tých bola väčšina.

Krv však darovali aj traja Krakovanci a po jednom darcovi prišlo zo Šípkového, Šterús, z Nitrianskej Blatnice a z Piešťan. „Krv som dnes odovzdal siedmy raz. Už v minulosti som mal nejaké odbery, ale teraz chodím pravidelne každý štvrťrok. Odovzdávam ju vo Vrbovom, na Vianoce chodím do Krakovian a cez leto do Drahoviec na Drahovskú kvapku krvi,“ uviedol Piešťanec Marian Žec.

Ako sa priznal, odkedy darováva krv, cíti sa fantasticky a aj sa mu vylepšil krvný obraz. Na otázku, či by bol ochotný darovať najvzácnejšiu tekutinu na výzvu systémom z ruky do ruky, odpovedal: „Ak by to bolo potrebné a zachránil by som tým niekomu život a zdravie, určite to urobím. Ale zatiaľ som ešte takúto formu darcovstva nezažil.“

Medzi prvodarcami, a tých mali v stredu vo Vrbovom dvoch, bol aj jeden fanúšik hokeja. „Dnes ráno mi prišlo troška zle, ale verím, že do Košíc na zápas našich hokejistov s Nemeckom docestujem večer v poriadku a budem našim chlapcom fandiť,“ uviedol mladý muž. A hoci slovenskému tímu sa nedarilo, prvodarca to isto nevzdá podobne ako naši hokejisti a nabudúce odovzdá svoju krv bez mrákot.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav