Zaujali tanky aj lietadlá

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 22. mája 2019, 10:00

Do celoerópskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa i tento rok zapojilo Vojenské historické múzeum v Piešťanoch. V sobotu 18. mája sprístupnilo vonkajšie i vnútorné priestory záujemcom a tí si mohli prezrieť mnoho druhov techniky.

Najmä muži neváhali nazrieť do kokpitov lietadiel. (Autor: am)

Návštevníci si prehliadali skutočne širokú expozíciu. Rozmanitá technika zahŕňa od leteckej cez tankovú, pozemnú, pásovú, kolesovú až po delostreleckú a iné. Každý si teda prišiel na svoje. Jedných zaujali lietadlá, kam mohli aj nazrieť, iných veľké tanky či protitankové kanóny, mínovače, dokonca vojenské motorky. Klub Vojenskej histórie ČSĽA Piešťany vystavil chladné i palné zbrane a muníciu.

V múzeu premietali aj dokumentárne filmy s vojenskou tematikou, a keďže tento rok uplynulo sto rokov od smrti generála Milana Rastislava Štefánika, premietli aj film s názvom Štefánik, príbeh hrdinu – vlasť.

Záujemcovia si dokonca mohli prezrieť výzbroj, výstroj a uniformy prezentované Klubmi vojenskej histórie Polom a Hodošík.

„V zbierke máme okolo 480 trojrozmerných zbierkových predmetov prezentujúcich výzbroj, výstroj a techniku používanú v československej armáde od konca druhej svetovej vojny až po rok 1992,“ povedal riaditeľ múzea Milan Kubizniak. Lákadlom podľa jeho slov bolo aj predstavenie letky Virtuálne Biele albatrosy, v rámci ktorej si bude možné vyskúšať aj virtuálnu pilotnú kabínu.

VHM – Múzejné oddelenie Piešťany na Žilinskej ceste začali budovať v roku 2002 v objektoch po zrušenej 32. leteckej základne. V septembri 2004 bola pre verejnosť sprístupnená stála expozícia Výzbroj čs. armády v rokoch 1945-1992. Expozícia je umiestnená na ploche viac ako 41 000 m2, zbierkovom fonde je takmer 9000 zbierkových predmetov v 22 múzejných zbierkach.

(am)/teraz.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava