Noc múzeí s hrami pre deti i prednáškami

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 22. mája 2019, 08:00

V Balneologickom múzeu Imricha Wintera v Piešťanoch sa počas tohtoročnej akcie Noc múzeí dalo nielen nazrieť do všetkých expozícií, ale zahrať si aj pexeso či zábavnú hru s názvom Putovanie Piešťanmi.

Deti si mohli zahrať hru Putovanie Piešťanmi. (Autor: vd)

Dospelí aj deti sa mohli poobliekať za asistencie etnografičiek do ľudových odevov, prezrieť si chalúpku, mamutie kly, skrčenca a ďalšie zaujímavosti. Popočúvať prednášku o hubách i ďalšiu, zameranú na nálezy z doby bronzovej.

Tajomný svet húb predstavil publiku prírodovedec Tomáš Mlynský, ktorý v duchu dobrej tradície – hneď po daždi – nazbieral huby a o nich porozprával zvedavcom. Na ďalšie sa vydal hneď po akcii, namieril si to k lokalite Hrádok.

To si už pripravoval svoju prezentáciu v stálej expozícii múzea v Kúpeľnej dvorane jeho riaditeľ Vladimír Krupa. Z depozitu povyťahoval zažltnuté obálky, z ktorých opatrne vyberal dávne predmety, ktoré vyplavil Váh. O tom, čo všetko rieka vyplavila a čo sa nachádza v zbierkach tunajšieho múzea, rozprával desiatkam poslucháčom. Medzi unikáty z doby bronzovej patrí aj meč, ktorý sa nachádza v jednej z vitrín múzea. Ľudia prichádzali postupne, prezerali si exponáty, na všeličo sa vypytovali. Zaujali ich aj zbierky článkonožcov, všelijakého hmyzu, chrobákov a motýľov.

Tí, ktorí prejavili záujem o významné osobnosti nášho politického či spoločenského života, si mohli pozrieť unikátnu výstavu vo Vile dr. Lisku s názvom generál M. R. Štefánik v odkaze historickej zbierky Balneologického múzea Imricha Wintera. Celé popoludnie až do večera sa v Pamätnej izbe Ivana Krasku konali prehliadky spojené s recitáciou Kraskových veršov v podaní Alexandry Murínovej.

Po celý čas boli návštevníkom k dispozícii všetci odborní zamestnanci múzea, ktorí sa im venovali, sprevádzali ich a aj sa pohrali s deťmi. Pričom ich zábavnou hrou aj formou kvízu naučili zaujímavosti z našej histórie.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava