Dážď zeleni prospel

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. mája 2019, 18:00

Kým minulý rok sme v letných šatách a šortkách chodili už azda v apríli, tento rok na seba pravé jarné počasie necháva čakať dlhšie. Mnohí mali v uplynulých týždňoch pocit, že nenastal máj, ale november. Rastlinám však toto počasie podľa odborníkov prospieva.

Kvetinové dekorácie v meste potešia nejedného okoloidúceho. (Autor: am)

Minulý týždeň vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu pre veterné počasie. Okrem toho viacerí vytiahli teplé bundy a topánky, lebo teplota sa pohybovala okolo desiatich stupňov Celzia. V bytovkách dokonca kúrili radiátory.

Zaujímalo nás preto, či takéto chladné počasie neohrozuje výsadbu, o ktorú sa dennodenne starajú pracovníci Služieb mesta Piešťany. „Toto počasie vegetácii vôbec neprekáža. Dážď v tomto vegetačnom období je prospešný a potrebný. Pokiaľ nemrzne, je všetko v poriadku. Aj naši predkovia vedeli, že ‚studený máj, v stodole raj‘,“ povedala riaditeľka organizácie Hana Dupkaničová.

Aj podľa vedúceho strediska zelene Stanislava Vercholu bolo počasie pre zeleň priaznivé, pretože teploty neboli až také nízke, že by prišlo k poškodeniu kvetov. „Rastliny sú vcelku zabrzdené v raste, ale nie je to tak, že by sa poškodzovali, len rastú menej,“ dodal na margo výsadby. Celkovo je to teda podľa neho prospešné pre rastliny, no ak by takéto obdobie trvalo dlhšie, mohli by mať problémy s hubovými chorobami alebo by niektoré trpeli nadbytkom vody a nedostatkom vzduchu v koreňovej zóne.

A keďže teploty ovzdušia sa na jarné či letné veľmi nepodobali, zrýchlený rast trávy kosbu neskomplikuje. „Tráve daždivé počasie pomáha v raste, ani tento relatívny chlad jej veľmi neprekáža, skôr rastie normálne. Ak by však boli teploty 20 °C a viac, rast by bol v takomto upršanom období oveľa rýchlejší,“ skonštatoval S. Verchola.

Vyzerá to teda tak, že počas otvorenia letnej kúpeľnej sezóny budú Piešťany nielen plné kvetov, ale pracovníci budú môcť aj pekne pokosiť trávnaté plochy. Do úpravy trávy na brehu Váhu sa štandardne pred júnovým otvorením sezóny pustili aj vodohospodári, takže návštevníkov azda čaká upravené mesto.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava