Porsche postaví pri Hornej Strede technologické centrum

  • Spravodajstvo / Región
  • 21. mája 2019, 12:00

Pri výpadovke na diaľnicu z Piešťan v katastri obce Horná Streda vznikne do roku 2020 nová fabrika. Vyrábať a zároveň vyvíjať má súčasti montážnych liniek pre výrobu vozidiel luxusnej značky Porsche. Ide o investíciu v objeme 14 miliónov eur. Výrobno-vývojový komplex sa má rozkladať na dvadsaťhektárovom pozemku po pravej strane cesty prvej triedy v smere od Piešťan do Hornej Stredy.

V katastri obce Horná Streda vzniknú priestory pre výrobu robotizovaných liniek. mapa: Google Maps

Proces výstavby je v súčasnosti v štádiu spracovania projektovej dokumentácie a jej schvaľovania. Až následne príde na rad proces stavebných povolení. Ako nás informoval Ľubomír Krajňanský, starosta obce Horná Streda, proces stavebných povolení bude realizovať ich stavebný úrad: „Môže to trvať od jedného do troch mesiacov po doručení žiadostí o vydanie stavebného povolenia.“

Nová divízia Porsche Werkzeugbau pre vývoj a výrobu robotizovaných liniek pre automobilový priemysel nebude podľa starostu obce zameraná iba na výrobu, ale tiež na výskum a vývoj. Prácu v nej majú preto nájsť aj vysokokvalifikovaní odborníci.

„Výrobné linky sa tu sfunkčnia, následne rozmontujú a prevezú do samotných automobiliek. Pôjde o robotické linky určené pre montáž elektromobilov, ale aj vozidiel s pohonom klasickým spaľovacím motorom,“ dodal Ľ. Krajňanský.

V rámci výstavby výrobných hál medzi diaľnicou a severnou časťou štrkoviska Dlhé kusy dôjde i k úpravám križovatky s pripojením na cestu prvej triedy a následným výjazdom na diaľnicu.

(pror)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava