Z obrazu sa díva aj Geišberg

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 19. mája 2019, 16:00

V Galérii Fontána opäť vystavili sériu výnimočných malieb. Ich autorom je Jaroslav Áč, ktorý sa tak do piešťanskej galérie po roku vrátil. Tentoraz si môžete pozrieť jeho Výber z tvorby.

Herecký velikán Marián Geišberg (uprostred) štetcom Jaroslava Áča. (Autor: am)

Jaroslava Áča privítal kurátor výstavy ako majstra, aj keď nie je profesionálnym výtvarníkom. „Hovorím majster, lebo dnes sa rozdiely medzi profesionálnou a neprofesionálnou scénou zotierajú. Neprofesionáli fungujú aj v hudbe, literatúre či v divadle, preto si myslím, že to starodávne členenie na stavovské organizácie už dnes neplatí,“ povedal v úvode Milan Rašla o autorovi, ktorý nie je členom žiadneho výtvarníckeho zväzu, občianskeho združenia, ale funguje len ako samostatný jedinec.

Jaroslav Áč začal maľovať v roku 2003, keď sa z inzerátu dozvedel o súťaži Trnavská paleta. Poslal tam dva obrazy a tie okamžite zabodovali. Intenzívne sa maľovaniu začal venovať v roku 2012. Kurátor o jeho umení vraví ako o talente od Boha, ktorý rozvíja. Podľa neho zvláda mnohé úskalia, ktoré robia výtvarníkom vrásky. Vie živo namaľovať napríklad vodu. „Asi preto, lebo je to pre mňa ľahké, lebo mám nejaký vnútorný stroj, ktorý ma nabáda, aby som tvoril, aby som rozmýšľal, čo tvorím, a prípadne sa venoval aj ďalším témam,“ prezradil Jaroslav Áč.

Portrétom, ktorých je v Galérii Fontána vystavených niekoľko, sa venuje len približne rok a pol. Ako však povedal, jeho tvorba je ako z motivačnej príručky. Celý život chodil po výstavách a napokon sa umeniu začal venovať. Snaží sa však nepracovať pod tlakom, ale s chuťou. A to je na jeho obrazoch isto aj vidno.

Výstavu si môžete prezrieť do 29. mája.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava