Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 19. mája 2019, 00:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, šport je silný fenomén. Je súčasťou života väčšiny obyvateľov planéty. V aktívnom slova zmysle športuje veľa ľudí, v pasívnom ho sleduje najmenej toľko, ak nie ešte viac. Šport je bezprostredným vyjadrením súťaživosti, ktorá je človeku prirodzená z jeho podstaty.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Športové výkony neustále rastú. Z jednoduchého súťaženia prišli organizované súťaže, ktorých vrcholom sú svetové majstrovstvá a olympijské hry. Ich zakladateľ Pierre de Coubertin pozýval športovcov pod myšlienkou: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“ Postupom času dostali olympijské hry nástojčivejšiu filozofiu: „Citius, altius, fortius“… Rýchlejšie, vyššie, silnejšie.

A do hry vstupujú iné prvky, povzbudzujúce motiváciu športovca. Začína sa rozlišovať amatér od profesionála, vzniká športový priemysel narábajúci s obrovskými peniazmi.  Snaha po vyššej výkonnosti – niekedy aj na príkaz vedie k použitiu nedovolených prostriedkov, ohrozujúcich zdravie a životy športovcov. Príjmy špičkových aktérov dosahujú nebotyčné cifry. Členstvo či permanentná vstupenka na štadión obľúbeného klubu je rodinným striebrom a je predmetom dedičstva. Športový priemysel generuje obrovský tok financií. Ceny vstupného, poplatky za televízne licencie, sponzorské príspevky kumulujú hospodársky zaujímavé sumy, ktoré vedú k odmenám športovcov v spoločenskom porovnaní nespravodlivo vysokých.

Pravdou je, že športový priemysel vytvára státisíce pracovných miest. Prosperita tejto sféry širokého záujmu ľudstva je, žiaľ, aj živnou pôdou korupcie a konania mimo zákona. Samotný šport je silný fenomén nesúci odkaz fair play. Napriek tomu je dosah médií a popularita osobností lákajúca masy návštevníkov vyhľadávanou cestou, zneužívanou k šíreniu politických názorov. Často populistických a zavádzajúcich. Na to by sme mali byť v tomto období zvlášť citliví a opatrní.

Mesiac máj je džezu veľmi žičlivý. Chystajú sa viaceré oslavné turné, koncerty, klubové aktivity. Trnavská bluesová legenda Bluesová svokra oslavuje 25 rokov svojej aktívnej činnosti koncertom 15. mája o 19. hodine v Trnavskom divadle, po ktorom nasleduje celoslovenské turné. V piešťanskom klube La Musica zahrá Nikitin/Šrámek Quartet v piatok 17. mája, v Bratislave vo Véčku zaznie 24. mája po šiesty raz Swingový majáles s Jankou Dekánkovou v sprievode Fats Jazz Bandu. Na turné a aj ako nové trio štartuje Marián Ševčík. Zostavu tvorí Andrej Farkaš (klavír) a Peter Korman (kontrabas). Marián má známych spoluhráčov zo šíreho sveta, preto neprekvapuje ako hosť americký saxofonista žijúci vo Viedni – Andy Middleton. Martin Uherek vydal Príbehy jazzu 2., kde sa dozvieme, ako vznikal džez. Neúnavný Peter Lipa nahral a pokrstil nový album s názvom Dobré meno. Toto všetko sa vojde do našej relácie o týždeň.

Na stretnutie pri relácii Podoby džezu v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela