Bronislava Borovičková: V našom kádri ostala Kanaďanka Lubinová, odišla z neho Mikulášiková

  • Šport / Basketbal
  • 19. mája 2019, 08:00

Postupne piate, tretie, trikrát druhé, vlani opäť tretie a teraz už štvrtý raz druhé miesto je bilancia Piešťanských Čajok v extralige basketbalistiek počas ich krátkej histórie – od sezóny 2012/2013 – v najvyššej slovenskej súťaži. O rozhovor sme požiadali generálnu manažérku klubu Bronislavu Borovičkovú.

Realizačný tím Piešťanských Čajok s trofejou za víťazstvo v Stredoeurópskej lige CEWL. © Laco Duračka

Piešťany postúpili v porovnaní s vlaňajškom o stupienok vyššie v konečnom hodnotení extraligy. Ako to hodnotíte?

Vzhľadom na všetky zmeny, ktoré u nás pred sezónou nastali, sme dosiahli pekný výsledok. Preto môže u nás vládnuť spokojnosť.

Ktoré zmeny z vlaňajška máte na mysli?

Krátko po ročníku 2017/2018 mala u nás z bývalého kádra pokračovať iba Rebeka Mikulášiková, ale ostala aj Ivana Jakubcová. Mali sme iba dve hráčky, potrebovali sme desať nových. Súčasne sme sa držali našej filozofie mať v družstve čo najviac Sloveniek. Bola to výzva, ale nak19oniec sme poskladali solídny káder. Takisto mal premiéru v pozícii prvého trénera Richard Kucsa. Išlo o priveľa zmien na to, aby sme mali mimoriadne ambície. Preto je druhé miesto dobré.

Výkonnosť družstva, ktoré hneď v úvode ligy prehralo doma nečakane s Young Angels Košice 69:73, rástla. Až natoľko, že Čajky boli v celej domácej sezóne jediným premožiteľom Ružomberka v nadstavbe 69:59. Prečo vyznela finálová séria jasne 3:0 pre Ružomberčanky?

Iba na prvý pohľad malo finále jasný priebeh. Naše dievčatá boli v každom zápase takmer rovnocenným súperom, v záverečnom sme ani neboli ďaleko k víťazstvu. Klobúk dolu pred ich výkonmi. Najmä tretí zápas bol pre mňa zadosťučinením za celú sezónu. Niet im čo vyčítať.

Za čo konkrétne môžete hráčky pochváliť, prípadne čo vám chýbalo v ich hre?

Zdobilo ich úsilie, v rámci možností sa vždy usilovali o maximum. Chýbala nám líderská osobnosť, ktorá by strhla kolektív k ešte lepším výkonom. Žiaľ, nemohla sa ňou stať Dominika Deptová, ktorá mala na to za normálnych okolností predpoklady. Lenže problémy s nohou zapríčinili, že takmer netrénovala, a keď hrala, tak so sebazaprením. Ďalšie dievčatá nikdy nemali vo svojich tímoch takú pozíciu, aká sa im núkala v Piešťanoch. Na to, aby sa stali rozhodujúcimi hráčkami, im chýbali skúsenosti.

V uplynulej sezóne sa Čajky stali vicemajsterkami, sú druhé v Slovenskom pohári, dokonca dosiahli prvenstvo v CEWL. Čo to znamená pre Piešťany?

Priznávam, že existujú aj zvučnejšie medzinárodné súťaže, ale zisk titulu v CEWL je pre nás významný. Tobôž preto, že sme ho vybojovali v Brne, kde sme najprv zdolali domáce Žabiny a potom vo finále aj silný Hradec Králové.

Koľko zmien sa črtá v kádri pre budúcu sezónu?

Isté je, že bude pokračovať vo svojej práci tréner Richard Kucsa. Takisto je pre nás dôležité, že ostala kanadská pivotka Jessica Lubinová, s ktorou sme sa dohodli na ďalšom pôsobení u nás. Žiaľ, odišla Rebeka Mikulášiková, ale chápeme ju, keďže sa rozhodla študovať v USA. Viac ako polovica hráčok by mohla ostať, ale rokovania s nimi sa ešte neskončili. Pred a počas play-off sme ich tým nechceli vyrušovať. V týchto dňoch či týždňoch chceme sformovať takmer celý kolektív pre budúcu sezónu.

Tomáš Grosmann, Z denníka Šport, 29. apríla 2019

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf