ZMENA: Predstavenie Gadžo expres sa presúva

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 18. mája 2019, 08:00

Keď sa na svet prestaneme pozerať čiernobielo, prekvapí nás svojimi farbami! No nebude to v pondelok 20. mája o 19.00 h, ale pre ochorenie účinkujúcich sa predstavenie Gadžo expres presúva na 17. septembra. Zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti.

Predstavenie búra stereotypy o rómskej kultúre. © Ctibor Bachratý

V Dome umenia Piešťany si prídu na svoje všetci, ktorí milujú temperament, farebnosť, pestrosť a živelnosť. Prichádza totiž tanečné predstavenie Gadžo expres.

Tanečno-divadelná inscenácia Gadžo expres zbúrala zaužívané stereotypy verejnosti majoritného obyvateľstva o rómskej kultúre. V prvom rade šlo o stereotypy tanečné. Bežne, keď tanečníci napodobňujú rómske tance, robia to afektovane a prehnane, až zábavne. Rómovia však vôbec netancujú afektovane, ale naopak, veľmi jemne a prirodzene.

Inscenáciu pripravila režisérska dvojica Marianna Luteránová a Ján Luterán. V tvorivom tíme sa stretli tanečníci, choreografi, režiséri, hudobníci a etnológovia, ktorí sa venujú prezentácii a uchovávaniu tradícií. Ukázali, že aj uprostred rómskych osád ešte stále prežíva fascinujúca kultúra, ktorá by nemala upadnúť do zabudnutia. Počas skúšok na predstavenie trénovali herci priamo v rómskych osadách. Nenechajte si ujsť strhujúci tanečný príbeh o láske, smrti a živote.

O choreografiu sa postaral Vladimír Michalko, hudbu skomponovali Jureš Fallgrapp Líška a Michal Noga. Pedagogickú prípravu a spoluprácu mali na starosti Linda Luptáková, Alfred Lincke, Peter Vajda, Martina Kupcová, Libuša Bachratá, Ivana Šusterová. V predstavení o živote Rómov účinkujú skoro všetci autori s tanečnou skupinou Partia.

(red)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava