Tesláci mali celé hodiny o čom rozprávať

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. mája 2019, 08:00

Prednedávnom uzrela svetlo sveta kniha Od tranzistora k integrovanému obvodu, v ktorej jeden zo spoluautorov Vladimír Áč napísal svoje spomienky o pôsobení v podniku Tesla Piešťany. O pár mesiacov nato, v sobotu 4. mája, sa bývalí pracovníci oddelenia vývoja MOSIO Tesla Piešťany stretli, aby si pripomenuli, čo všetko spolu zažili v práci aj mimo nej.

Po rokoch sa opäť stretli vývojári z Tesly, aby si zaspomínali aj zhodnotili realitu. (Autor: archív Sun Flower)

V reštaurácii Sun Flower sa skloňovali mená kolegov vo všetkých pádoch, každý s každým si na chvíľu sadol, poklebetil a všetci dokopy sa vytešovali z čara tejto chvíle.

Témami rozhovorov boli nielen spomienky na pracovné či oddychové aktivity, ale tesláci si opäť po rokoch vyjasňovali názory na mnohé okolnosti i deje. Hodnotili kroky, ktorými sa vybrali po rozpustení a zrušení ich pracovísk. Prezentovali prácu, ktorú momentálne vykonávajú.

Niektorí si založili vlastné firmy, výrobné spoločnosti, ktorým venovali všetko svoje úsilie a nadanie. Mnohí sa vybrali dráhou IT technológií, iní servisujú, programujú, konštruujú, spravujú siete, vyučujú. Z otcov sa stali starí otcovia, z mám staré mamy. A ich synovia a dcéry sú úspešní, mnohí natoľko, že preskočili svojich rodičov aj vďaka tomu, že v rodinách dostali solídne základy a vštepenú lásku k mikroelektronike či k iným technickým oblastiam.

Bolo príjemné sledovať tie isté tváre, troška rozvážnejšie a vyrysovanejšie, a počúvať, že po hodinách rozhovorov sa vlastne nik z kolegov nezmenil. Tí, ktorým šli žartíky, sypali celý rad vtipných zážitkov ako z rukáva. Tí, ktorí radšej filozofovali, sa zamýšľali nad životom i jeho zmyslom, a tí, ktorí spoznali, aké dobré je mať napríklad doma psíka, mačku či korytnačku, vyťahovali mobily a ukazovali nielen svoje rodiny, ale aj zvieracích miláčikov. A to u mnohých kedysi dávno nesmela v izbe prefrnknúť ani mucha.

Darmo, človek prechádza životom a z mnohých zásad postupne upúšťa, cíti sa aj vďaka tomu obohatený všetkým a všetkými, ktorých stretne. Bolo to naozaj príjemné a milé stretnutie. Vďaka!

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava