Vznikol nový piešťanský spravodajský web: Plagiátorstvo a zlodejčina!

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. mája 2019, 00:00

Tak sa nám časy podvodného spravodajstva do Piešťan opäť prinavrátili. V predchádzajúcom volebnom období Piešťancom do poštových schránok chodila tlačovina tváriaca sa ako nezávislé periodikum, ale až nápadne chválospevne a hlavne nepravdivo opisovala prácu vtedajšieho primátora Miloša Tamajku, napríklad aj v súvislosti s aquaparkom. Najnovšie tu máme niečo podobné, avšak tentoraz sa podvodné „spravodajstvo“ určené pre kúpeľné mesto zjavilo na internete.

Fotokoláž k článku na podvodnom webe je vytvorená z ukradnutých fotografií ako drvivá väčšina snímok k článkom anonymného autora. (Autor: kradnuté fotky na anonymnom webe)

Schránkovým novinám z nedávnej minulosti sa síce dala vytknúť hrubá tendenčnosť a zavádzanie, čo však v nich bolo v poriadku, bolo autorstvo článkov a fotiek zverejňovaných v zmysle autorského zákona. I keď redaktorka, ktorá články písala, svoje skutočné meno pod ne nikdy neuviedla, aspoň texty a fotografie iným spravodajským formátom nekradla.

To sa však nedá povedať o novom spravodajskom webe podľa obsahu určenom Piešťancom, ktorý vznikol na začiatku apríla.

Za sto eur „novinár“

Web tváriaci sa ako spravodajstvo s názvom takmer na sto percent totožným s názvom internetovej stránky piešťanskej televízie svoje „spravodajstvo“ v prvom rade vytvára kradnutím fotiek a textov z reálnych spravodajských internetových stránok. Autor tohto podvodníckeho paškvilu sa evidentne obáva aj trestného stíhania, o čom svedčí i fakt, že svoju stránku zriadil na serveroch na Cypre, kde sa bežným spôsobom identita prevádzkovateľa nedá vypátrať.

„Doména americká, šablóna na vytvorenie webovej stránky voľne dostupná. Avšak jej prevádzkovateľ presne vedel, ako to urobiť, aby zostal v anonymite. Ale aj napriek tomu to nesie stopy amatérskej práce. Takúto grafiku dokáže napĺňať textom a fotkami ktokoľvek so základnými znalosťami obsluhy počítača a s investíciou sto eur ročne,“ povedal nám po nahliadnutí na túto stránku profesionálny správca webových portálov Peter Rybár.

Aj text zverejnených správ svedčí o fušerskom prevedení bez hlbšej znalosti gramatiky či jazykovej štylistiky. „Texty správ by sa dali definovať ako nešikovné so štylistikou na úrovni žiaka základnej školy. Nájsť sa dajú i gramatické chyby,“ vyjadrila sa k textu webeditorka Alexandra Mathiasová.

Podvod, plagiátorstvo a krádeže duševného vlastníctva nie sú jediným problémom tejto internetovej stránky. Ak sa pozrieme detailnejšie na články z tohto webu tváriace sa ako politický komentár či spravodajstvo, nájdeme v nich na jednej strane texty napĺňajúce kritériá trestného činu ohovárania a na druhej strane zvláštne vychvaľovanie práce konkrétnej poslankyne.

Ohováranie a konšpirácie

V jednom z článkov si tak môžeme prečítať nasledovné: „Rezort Piešťany povedie osoba blízka hazardu a hracím automatom.“ Autor v ďalšom texte skonkretizoval, že pod osobou, čo má vraj blízko ku gemblingu a hazardu, mal na mysli piešťanského viceprimátora Michala Bezáka.

V tom istom článku sa tiež dočítate, že mestská poslankyňa Zuzana Svrčeková, ktorá je podľa anonymného autora vraj odborníčkou na cestovný ruch, mala svoje predstavy a vízie, ako Rezort posunúť dopredu, avšak príležitosť nedostala, lebo vraj nebola podľa predstáv nejakých piešťanských mocenských kruhov.

My nezmysly o údajných mocenských kruhoch, o ktorých obdobne ako spravodajský web konšpiruje na svojom profile na sociálnej sieti aj Svrčeková, uvedieme na správnu mieru.

Pri úvodnom hlasovaní o zvolení Svrčekovej za predsedníčku predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany totiž nebol proti ani jediný subjekt z Piešťan.

Spoločnosť WinteR média, vydavateľ Piešťanského týždňa, dokonca pred hlasovaním verejne deklarovala, že Svrčekovej mandát udelený mestským zastupiteľstvom mieni rešpektovať. Nie z dôvodu personálneho, ale etického, ako rešpektovanie vôle poslancov, za ktorými stoja tisícky voličov.

Proti vymenovaniu Svrčekovej však boli starostovia Moravian nad Váhom, Ostrova a Veľkého Orvišťa, čo neskôr primátorovi zdôvodnili aj písomne.

Pri pomernom hlasovaní by hlasy drvivej väčšiny členov Rezortu z Piešťan troch starostov doslova prevalcovali. Avšak zákon o cestovnom ruchu, ktorý je pre Rezort záväzný, jasne hovorí, že súhlas jednoduchej väčšiny členov nestačí.

Pri hlasovaní vo valnom zhromaždení Rezortu musí súhlasiť nielen nadpolovica všetkých členov, a táto podmienka splnená bola, ale súčasne musí súhlasiť aj nadpolovica členov Rezortu z radov samospráv. A tak pre odmietnutie troch zo štyroch samospráv, ktoré Rezort združuje, sa Svrčeková predsedníčkou predstavenstva nestala ani napriek dvojnásobnému hlasovaniu.

Na tom by hlas spoločnosti WINTER média nedokázal čokoľvek zmeniť, nech by jej zástupca vo valnom zhromaždení hlasoval akokoľvek, nakoľko je to súkromný subjekt, nie samospráva.

A tak tvrdenia poslankyne či podvodníckeho webu o nejakých mocnostiach v Piešťanoch, ktoré Svrčekovú v Rezorte nechcú, sú čistý a ľahko preukázateľný nezmysel a blud. Nakoľko práve Piešťanci za Svrčekovú na valnom zhromaždení hlasovali. A toto by si dokázal vierohodne overiť ktorýkoľvek ozajstný žurnalista pri vyžiadaní si zápisnice z valného zhromaždenia Rezortu.

Ani ďalšie z článkov, ktoré sa na tomto webe postupne zjavili, nemajú nič spoločné s pravdou či realitou. Sú plné klamstva a zavádzania. A prevádzkovateľ webu či autor článkov si to plne uvedomuje, pretože si až príliš dáva záležať na tom, aby jeho identita ostala utajená.

Miloš Svrček (vľavo), generálny tajomník strany SME RODINA – Boris Kollár, pózuje pred krajskými voľbami s vtedajším okresným predsedom Kollárovej strany Michalom Hynekom.

Svrčeková spojenie odmieta

Zhrňme si teda informácie z tohto podvodníckeho webu. Jeho autor zvolil názov stránky takmer zhodný (rozdiel len v jedinej bodke) s roky zavedenou internetovou stránkou piešťanskej televízie. Zrejme s úmyslom zmiasť čitateľa, že za obomi webmi stoja rovnakí autori.

Prevádzkovateľ piešťanskej televízie a jej webu však akýkoľvek podiel na podvodníckom webe odmietol. „Ide o plagiáty našich správ vytvorené len prehádzaním slovosledu našich článkov a kradnutím našich fotiek. Tento web len hrubým spôsobom kazí naše meno,“ povedal nám Martin Turský.

Voči krádežiam svojich fotografií sa ohradil i prevádzkovateľ ďalšieho piešťanského spravodajského webu, Martin Palkovič. Po tom, ako sa na facebookovom účte spravodajských podvodníkov ohradil, bol jeho komentár zmazaný. Autor podvodníckeho webu si je tak zjavne vedomý, že novinársku prácu v teréne nahrádza obyčajnou zlodejčinou.

A keďže v článkoch až okato ako jediná z mestských regionálnych politikov pozitívne vystupuje poslankyňa Zuzana Svrčeková, požiadali sme ju o vyjadrenie. V telefonickom rozhovore odmietla, že by ona či niekto z jej okolia mal niečo spoločné s uvedenou internetovou stránkou. A na otázku, či považuje informácie o nej v článkoch na tomto webe zverejnené za pravdivé, reagovala odovzdaním telefónu jej manželovi Milošovi Svrčekovi, ktorý je ako generálny manažér hnutia SME RODINA – Boris Kollár tiež politicky aktívny. Ten však bez reakcie k položenej otázke telefón zložil.

Kto je Zuzana Svrčeková?

Zuzana Svrčeková neúspešne kandidovala na primátorku. I keď deklarovala, že kandiduje ako nezávislá, na ohlásení kandidatúry na primátora Piešťan v júli minulého roka po jej boku sedel aj súčasný piešťanský okresný predseda politického hnutia SME RODINA – Boris Kollár, Daniel Ručkay.

Ten v roku 2018 na poste okresného predsedu hnutia vystriedal niekdajšieho piešťanského viceprimátora Michala Hyneka. V rámci volebnej kampane Svrčekovej ako spoluorganizátor jej aktivít vystupoval generálny manažér Kollárového hnutia SME RODINA, Miloš Svrček (manžel).

V komunálnych voľbách Svrčeková nezískala dostatok hlasov na post primátora. Hlasy jej postačovali len na poslanecké kreslo. Po zvolení za poslankyňu sa neúspešne uchádzala o post predsedníčky predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany.

V mestskom zastupiteľstve vyvinula aj iniciatívu pre založenie poslaneckého klubu. Nik so zvyšných šestnástich poslancov však o členstvo v takomto klube neprejavil záujem.

Poslankyňa na seba upútala pozornosť aj na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva, keď svojím návrhom na uznesenie požadovala od radnice vytvoriť v rozpočte mesta finančnú kapitolu, v ktorej by boli vyčlenené prostriedky na platenú politickú reklamu mestských poslancov. So svojím návrhom zatiaľ neuspela.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav