Vietor zlomil najkrajšiu vŕbu na Trajane, nechali ju žiť

  • Nezaradené / Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. mája 2019, 10:47

Trinástka priniesla smolu jednému z najkrajších a najstarších stromov na Sídlisku A. Trajan. Košatú smutnú vŕbu, ktorej konáre majestátne prevísali na niekoľko metrov okolo kmeňa zlomil v noci 13. mája nárazový vietor.


Krásnu vŕbu zlomil nárazový vietor, ostal z nej pahýľ, ktorý ale opäť obrastie konárikmi. (Autor: vd)

Vôkol boli zaparkované autá, a tak keby chceli hasiči, ktorých privolali zlomený strom odpíliť, museli by jednak použiť vysokozdvižnú plošinu a hlavne – mať voľný priestor, bez zaparkovaných áut.  Preto aj mestská polícia, ktorá tu bola usúdila, že bude rozumnejšie, ak sa zlomenú vŕbu postarajú na druhý deň pracovníci Služieb mesta Piešťany.

Pohľad na kopu konárov, ktorá krášlila vŕbu. Foto (vd)

Aj keď sa už obyvatelia s krásnym symbolom jari lúčili a mysleli si, že strom musí ísť dolu, dendrológ zo SMP usúdil, že strom ponechá. Vŕby majú schopnosť opäť vyhnať konáre a zakošatiť sa. „Aj keď teraz opílený strom vyzerá hrozne, drevo je zdravé,  strom opäť ožije,“ uviedol pracovník SMP. Vedľa pri parkovisku bola obrovská hromada spílených konárov. Tie, ktoré museli odstrániť boli hrubé. „Boli hrubšie ako ja,“ dodal mladý dendrológ.

Smutná vŕba je charakteristická výbornou výmladkovosťou kdekoľvek na kmeni aj na pni. To bol dôvod upravovania vŕb takzvane „na hlavu“. Preto obyvatelia Trajana veria, že aj ich vŕba, ktorá ich roky sprevádza životom na tomto sídlisku, bude hlásiť jar a krášliť priestor aj ďalšie roky len čo jej znova začnú rašiť „vlásky“.

V. Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav