Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 12. mája 2019, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pamätám si na slávnostný deň v piešťanskom parku, kde sa okolo Hudobného pavilónu zhromaždilo veľa ľudí – rodičov s deťmi.

Aj ja, hoci s nevôľou, som si musel obliecť matrózky a slušne sa správať pri prechádzke parkom. Hudba a stánky s dobrotami rôznych firiem boli pripravené. Deň matiek, druhá májová nedeľa, bola v časoch môjho detstva dôležitým sviatkom, keď celé rodiny prichádzali na námestia a do parkov. Potom sa na určitú dobu vytratil a nahradil ho iný. Po návrate úcty k hodnotám našiel tento deň svoj pôvodný zmysel a začal sa opäť sláviť ako oslava matiek.

Sviatok vznikol v roku 1914, keď americký prezident Woodrow Wilson vyhlásil druhú májovú nedeľu za oficiálnu oslavu, ktorá vzdáva úctu a vďaku matkám a materstvu. Odvtedy si civilizovaný svet pripomína nenahraditeľnú a jedinečnú úlohu matky. Nielen deti dávajú svojim mamám vlastnoručne vyrobené dary. Aj dospelí vnímajú tento deň ako výnimočnú príležitosť vyjadriť vďaku, úctu a lásku matkám. Niet inej osoby v živote človeka, ktorá by mohla byť bližšia než matka. Prvé slovo narodeného dieťaťa je obyčajne oslovenie bytosti, ktorá je počiatkom života. Jeho nositeľkou a držiteľkou. Darkyňou a ochrankyňou. Pre každú matku je jej dieťa to najdôležitejšie, čo na svete má. Aj láska dieťaťa k matke je prirodzený zjav sprevádzajúci človeka po celý život. Preto si každá matka zaslúži pozornosť a lásku každý deň. Ale je dobré a radostné uctiť si jej jedinečnosť v jeden deň v roku ešte viac.

V budúcej relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany si pripomenieme jedinečné džezové matky a ich slávne deti. Na oslavu tisícov žien po celom svete si predstavíme v džezovej sfére výnimočné dcéry a synov, ktorých životné cesty vedú po stopách ich slávnych matiek, od ktorých dostali džez do svojej výbavy DNA. Niekoľko z nich spomenúť značí hovoriť o Dee Dee Bridgewater a jej dcére China Moses, Alice Coltrane a jej synovi Ravi Coltrane, Nine Simone s dcérou Simone, Carla Blay má dcéru Karen Mantler, Maria Hawkins Cole a s ňou Natalie Cole, Eliane Elias má dcéru Amandu Brecker, o Carline Ray a o jej dcére Catherine Russell.

V našich končinách je veľa statočných matiek, ktoré usmernili cestu hudobného vývoja svojich detí. Vlastička Prúchová má obrovskú zásluhu na vývoji jej syna. Jan Hammer presvedčil aj Ameriku o génových danostiach svojich rodičov, Janka Beláková dávala svojmu okoliu radosť z dobrej hudby a Martin Valihora ju povýšil na úroveň americkej školy hry na bicie. Renáta Štubniaková spievala v roku 2001 na Trenčianskom jazzovom festivale a získala ocenenie „objav festivalu“. Jej syn Matej Štubniak upevnil hrou na kontrabase hudobnú ságu svojho rodu aj na Trenčianskom Jazze pod hradom o dvadsať rokov neskôr… O nich budú Podoby džezu o týždeň.

Na stretnutie v nedeľu pri džezovej oslave Dňa matiek sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava