Piešťanskí rýchlostní kanoisti odštartovali sezónu úspešne

  • Kanoistika / Šport
  • 11. mája 2019, 10:00

V Bratislave na Zemníku, v areáli rýchlostnej kanoistiky, sa v poslednú aprílovú nedeľu uskutočnili majstrovstvá Slovenska v maratóne, ktoré sú zaradené do rebríčka Slovenského pohára. Vyše 140 štartujúcich si zmeralo svoje sily na tratiach dlhých od 12,9 až po 30,1 kilometra podľa vekových kategórií. Za Klub Kajak – Kanoe Piešťany sa na štart postavilo 12 mladých rýchlostných kanoistov, ktorí v sebe našli bojovnosť, športové nadšenie a silu súperiť s rovesníkmi, vetrom aj s vlnami.

Daniel Rybanský (uprostred) sa stal majstrom Slovenska. © Sidónia Podhradská

Tieto náročné preteky, ktoré sú okrem nekonečných kilometrov spojené s prenáškami, keď pretekár musí vyjsť z vody, vybrať svoju loď, s ňou utekať sto metrov, opäť do nej nasadnúť a pádlovať (to sa opakuje každé štyri kilometre), kanoistom komplikoval silný vietor, ktorý vytváral doslova morské vlny. Dal zabrať aj záchranárom na motorových člnoch, ktorí mali dosť práce s vyťahovaním prevrhnutých lodí s pretekármi.

Najpočetnejšou kategóriou boli kadeti, kde v K1 chlapcov štartovalo až 34 lodí, z toho päť Piešťancov, ktorí zabojovali o popredné miesta. Zvíťazil a majstrom Slovenska na trati 17,2 km sa stal Daniel Rybanský s časom 1:28:13 h, tretí skončil Viktor Samuel Podhradský (1:28:51), štvrtý Daniel Ragula (1:30:18) a piaty Michal Zrutta (1:30:46). Na rovnakej trati nepopulárnu, ale zaslúženú štvrtú priečku obsadila Tatiana Trakalová.

O ďalšie majstrovské úspechy pre Kajak – Kanoe Piešťany sa postarala Romana Švecová, ktorá sa stala majsterkou Slovenska medzi 14-ročnými dievčatami a hneď za ňou skončila jej oddielová kamarátka Hana Gavorová.

Z kanoistov sa najviac darilo juniorovi Petrovi Kizekovi, ktorý sa stal majstrom Slovenska v C1 na 21,5 km. Medzi kadetmi v C1 na 17,2 km skončil tretí Michal Szobolovszký a siedmy Dušan Hladký.

Traja mladí piešťanskí kajakári si obliekli reprezentačné dresy a spolu slovenským mládežníckym tímom sa v sobotu 27. apríla zúčastnili na pretekoch A-híd Épito Kupa v Budapešti, kde pretekali na dvojkilometrovej trati. Všetci sa umiestnili v prvej desiatke – Romana Švecová 6. miesto, Hana Gavorová 7. miesto a Filip Jankech 8. miesto, čo je u našich maďarských susedov veľký úspech.

Sidónia Podhradská

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav