Pán Winter, vitajte opäť v Piešťanoch!

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 11. mája 2019, 19:35

Po dlhoročnom úsilí občanskeho združenia ProWinter sa budovateľ piešťanských kúpeľov, osobnosť, bez ktorej by mesto Piešťany nevyzeralo tak, ako ho poznáme, dočkal pocty a vďaky. V sobotu 11. mája na Kolonádovom moste slávnostne odhalili sochu Ľudovíta Wintera.

Vnučka Imricha Wintera (vľavo) a pravnučka Ľudovíta Wintera Katarína Frátriková. (Autor: am)

Podujatie prilákalo do centra stovky obyvateľov. Nazrieť na sochu chceli mnohí, no mohli tak urobiť až po slávnostnom odhalení, ktorého sa zúčastnili dokonca aj potomkovia Winterovcov. Do Piešťan prišli z Nemecka, ale aj ďalekej Austrálie.

Kým sa OZ ProWinter podarilo vrátiť Ľudovíta Wintera späť na Kolonádový most, kde sedával a díval sa na svoje milované kúpele v časoch, kedy mal do nich vstup zakázaný, uplynulo niekoľko dlhých rokov. „V novembri 2014 sme vyhlásili verejnú zbierku. Prečo zbierka? Chceli sme, aby to bola osobná vec každého z nás a dovolíme si tvrdiť, že to aj je,“ povedal predseda OZ Winter Tomáš Bušo, pričom pripomenul aj prípravy, ktoré trvali už roky pred vyhlásením zbierky.

Združenie napokon vyzbieralo peniaze od obyvateľov v priebehu štyroch rokov, a to aj napriek antikampani. Na podporu svoju projektu organizovali niekoľko podujatí, pomohli nielen jednotlivci, ale aj firmy.

Vo svojom príhovore T. Bušo nezabudol pripomenúť aj významnú osobnosť Piešťan, ktorá v januári 2018 navždy opustila tento svet, historika Kornela Duffeka. Ten projekt sochy Wintera považoval za fantastický. Prítomní mu venovali minútu ticha.

Sochu vytvoril Roman Hrčka, ktorý ako aj sám povedal, snažil sa vystihnúť Winterovu vnútornú osobnosť. Napokon sa mu to aj podarilo, lebo takmer 600-kilogramová socha nadchla Winterových potomkov, predovšetkým jeho pravnučku Katarínu Frátrikovú a vnučku Imricha Wintera Kristínu Stankovskú. Tie si k soche sadli ako prvé a nemohli sa na podobizeň budovateľa kúpeľov vynadívať.

Vo svojich príhovoroch neskrývali nadšenie a vďaku, K. Frátriková zaspomínala aj na dni, kedy prastarého otca navštevovala a ako s ním prežila aj posledné dni a hodiny jeho života. Mnohých tým dojala k slzám.

„Winterovci, predovšetkým Ľudovít a Imrich, znamenali pre Piešťany rozvoj kúpeľov z hľadiska výstavby, reklamy, návštevnosti do roku 1918 a od obdobia prvej Československej republiky až do znárodnenia kúpeľov znamenali rozvoj mesta Piešťany. Do veľkej miery to, ako dnes poznáme mesto, je výsledkom ich práce,“ povedal riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera. Podľa neho je obdivuhodné, ako ani v ťažkých časoch nezatrpkol a stále sa o Piešťany a kúpele zaujímal, mal plány, vízie a bol jednoducho optimista.

Spokojnosť neskrývala ani podpredsedníčka OZ ProWinter. „Som veľmi príjemne prekvapená účasťou. My sme tajne dúfali, že príde veľa ľudí, ale napokon účasť, a najmä reakcie predčili aj naše očakávania. Sme veľmi radi, že vyšlo počasie, ale hlavne sme radi, že sa ľudia zo sochy tešia a naozaj to stálo za to,“ zhodnotila Katarína Hallová.

Sobotňajšie podpoludnie bolo plným sprievodných aktivít. Pred múzeom sa uskutočnila výstava fotografií, no na svoje si prišli aj najmenší. O program pre nich sa postaralo Materské centrum Úsmev. V Hudobnom pavilóne zasa vystúpili Funny Fellows, Art Music Orchestra & Jana Hubinská a kapela Fragile. Diváci mohli ochutnať mnoho kulinárskych špecialít.

Jedným zo sprievodných podujatí bola aj inaugurácia príležitostnej pečiatky s podobizňou Ľudovíta Wintera. „Spojili sme sa s piešťanskými filatelistami, s pánom Vančom a dali sme vyrobiť príležitostnú poštovú pečiatku. K dispozícii bude ešte najbližších sedem dní na pošte,“ dodala K. Hallová.

Ľudovít Winter sa tak v sobotu vrátiť opäť do mesta, ktoré mu môže byť vďačné za všetko, čo preň spravil. Dívať sa bude na kúpele, ktorých lesk a sila prilákali do Piešťan státisíce hostí, medzi nimi mnohé významné osobnosti. A keď začiatkom júna začne rekonštrukcia Kolonádového mosta, socha bude premiestnená pravdepodobne pred Vilu Astoria.

(am)

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín