Uctili si sté výročie smrti Štefánika

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. mája 2019, 14:00

Na bradlianskej mohyle sa konala výnimočná pietna spomienka jubilejného stého výročia tragickej smrti velikána slovenského národa, generála Milana Rastislava Štefánika.

Účastníci pochodu sa tento rok odfotili pri rozhľadni pod Klenovou. (Autor: archív autora)

Spomienkovú slávnosť v sobotu 4. mája otvoril prelet stíhacích a dopravných lietadiel zo Slovenska, z Českej republiky, Talianska a z Francúzska. Osláv sa zúčastnili aj poprední predstavitelia uvedených krajín.

Pamiatku a odkaz generála Štefánika si už tradične uctievajú aj ľudia z celého okolia. V poradí 23. ročníka pešieho pochodu z Lančára na Bradlo sa zúčastnilo 82 občanov z Lančára, Kočína, Dolného Lopašova, Šterús, Vrbového a ďalších obcí. Na štarte ich v mene organizátorov privítal Milan Slabý. Trať dlhú 19 kilometrov z Lančára cez Klenovú a Košariská až na Bradlo zvládli za 5,5 hodiny. Najstarším účastníkom bol 68-ročný Jozef Žák z Krakovian. Po slávnosti účastníci pochodu zostúpili do obce Košariská, odkiaľ ich až k ich domovom poodvážal autobus. Každý účastník pochodu získal magnetku od starostu Kočína-Lančára Štefana Lányiho, ktorá im bude pripomínať tento pamätný pochod.

Milan Slabý

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín