Čaro divadla zachytil na maliarske plátno

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 10. mája 2019, 18:00

Spojenie výtvarného, hudobného, tanečného aj dramatického umenia. Akademický maliar Milan Herényi vo svojich obrazoch spája jednotlivé umelecké odvetvia a vytvára tak jedinečné diela. Predstavil ich v piatok 3. mája v Dome umenia Piešťany.

Galériu Domu umenia zaplnili obrazy s divadelnou tematikou. (Autor: am)

Na obrazoch sa nachádzajú baletky na pódiu, počas skúšok, ale aj muzikanti, herci, komedianti. Autor štetcom zachytáva najrôznejšie momenty, ktoré umelci počas svojej profesie zažívajú, od líčenia, skúšania až po samotné predstavenie. „Táto téma, tento náhľad na život je pre mňa stále prítomný,“ prezradil nám po skončení vernisáže Milan Herényi. „Vyrastal som v divadle. Matka bola primabalerína, tatko tiež tancoval, brat bol herec. Boli sme dvojičky, takže keď sme boli deti a nemali nás kam odložiť, museli sme byť v divadle. Potichu sme tam čakávali na skúšku. Neskôr som sa na ten svet začal dívať iným pohľadom,“ povedal maliar, ktorý väčšinou pracuje s olejom.

Kurátorského slova sa chopil herec Ivan Matulík: „Umenie by za seba malo prehovoriť svojou silou, výrazom. Mal som pedagóga, volal sa Andrej Bagar. Hovorieval, že divadlo je život a je zo života. Zistil som, že kde začína slovo, pokračuje hudba, kde hudba je v najväčšom vypätí, dokreslí ju pohyb ako najdokonalejšia hra na najúchvatnejšom hudobnom nástroji, ľudskom tele. Pre seba som si túto výstavu nazval Krehkosť krásy, bolesť duše.“ K tvorbe autora kurátor dodal, že dojíma, úsmevy vyvoláva, v človečenstve utvrdzuje. Pretože život je divadlo, divadlo je náš život.

Milan Herényi sa narodil v rodine baletných majstrov Slovenského národného divadla Gustye Starostovej-Herényiovej a Milanovi Herényimu st. Prostredie, v ktorom vyrastal a pohybuje sa takmer celý život, je presiaknuté divadelnou atmosférou. Nie je preto náhoda, že práve tematika divadla sa stala v jeho tvorbe dominantnou.

Pri jeho tvorbe ide o akúsi manéž plnú zábavných figúrok, ktoré však skrývajú v sebe smutno-smiešne osudy, akýsi vnútorný a vonkajší cirkus žitia. V jeho často ironických maľbách sú aj symboly smrti – kosa, kostra či lebka. Náš život je kokteil radosti aj smútku, úspechov aj sklamaní, moci, intríg, lásky aj bolesti. Taký je však aj život v lesku slávy, v žiari reflektorov divadelného javiska a v jeho zákulisí.

Výstava, ktorá nesie názov Život v pohybe, bude v Galérii Domu umenia prístupná do 26. mája.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf