Z únosu a vraždy podozriví Piešťanec a Ostrovčan

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. mája 2019, 19:18

Únos a zrejme aj vražda českej podnikateľky Jany Svobodovej ide pravdepodobne na vrub známeho väzenského utečenca z Ostrova Ľubomíra Behana, a podľa informácií, ktoré priniesla česká TV Nova, aj Piešťanca Mareka Potočeka.

Mediálne známy Ľubomír Behan má mať na svedomí zmiznutie a vraždu podnikateľky. (Autor: am)

Zmiznutie manažérky Jany Svobodovej patrí v Českej republike k najväčším záhadám novodobej kriminalistiky. Ubehli takmer štyri roky, odkedy úspešnú podnikateľku naposledy niekto videl. Vyriešenie prípadu sa už zdalo úplne beznádejné. Na povrch však v týchto dňoch vyplávali nové skutočnosti. Prípad si prevzali slovenskí policajti, podľa ktorých sa podnikateľka stala obeťou lúpeže a vraždy.

Jana Svobodová zmizla 15. júla 2015 v Prahe. Ukončila pracovný deň vo svojej firme, nasadla do strieborného Fordu Kuga a odišla smerom z Argentínskej ulice na diaľnicu D8. Odvtedy už podnikateľku nikto nevidel. Až vyšetrovaním policajti zistili, že Janino auto zachytili kamery o hodinu neskôr pri Velemíne.

 

Česká podnikateľka Jana Svobodová je nezvestná od roku 2015. Zdroj: TV NOVA

Policajtom sa nepozdávala dĺžka cesty z Prahy do Velemína. Bežne sa dá táto trasa prejsť za približne štyridsať minút, teda o dvadsať minút rýchlejšie, ako to trvalo nezvestnej Jane. Ďalšiu stopu policajti zachytili na kamerách pri zjazde na diaľnicu D1 v Prahe. To bolo o ôsmej hodine večer. Auto však už nešoférovala podnikateľka, ale dvaja muži.

Na českej diaľnici v aute podnikateľky zachytili podozrivých bezpečnostné kamery. Zdroj: Policie ČR

Policajti vyhľadali aj signál Janinho mobilného telefónu. Zachytili ho v dedinke pri Jihlave s názvom Antonínův Důl. A to bola posledná stopa.

Po rokoch bezvýsledného pátrania po českej podnikateľke a šoférovi a spolujazdcovi z jej auta nastal zásadný zvrat. Podľa TV Nova prípad prevzali slovenskí policajti. „Vyšetrovateľ Národnej protizločineckej jednotky obvinil dve osoby z obzvlášť závažného zločinu vraždy a lúpeže. Obeťou je Jana S., “ informoval policajný hovorca Michal Slivka.

Čo presne sa stalo, však policajti nezverejnili. „Vzhľadom k prípravnej fáze konania zatiaľ bližšie informácie nemôžeme poskytnúť,“ doplnil Slivka.

I keď polícia má v rukách podozrivých, telo podnikateľky sa zrejme zatiaľ nepodarilo nájsť, nakoľko Jana Svobodová stále ešte figuruje na zozname nezvestných osôb.

Podľa informácií, ktoré zverejnila TV Nova, pravdepodobní dvaja páchatelia únosu a vraždy, zachytení bezpečnostnými kamerami v aute podnikateľky, by mali byť najznámejší slovenský väzenský utečenec Ľubomír Behan z Ostrova a jeho komplic Piešťanec Marek Potoček.

Podľa TV Nova Piešťanec Marek Potoček má byť spolupáchateľ pri únose a vražde. Zdroj: patranie.sk

Kým Potočkovo meno je medializované prvýkrát, Behan zapĺňal pred časom titulky novín niekoľko mesiacov. Po tom, ako sa mu za záhadných okolností podarilo utiecť v júni 2016 z leopoldovskej väznice, bol štyri mesiace na úteku a nakoniec ho zatkli až v októbri v rodičovskom dome v Ostrove.

Behanov trestný register, aj pri jeho pomerne mladom veku – ešte ani nie tridsať rokov, je naozaj rozsiahly. Vo väzení v Leopoldove, z ktorého si urobil „výlet“ na štyri mesiace, si odpykával 8 rokov a 8 mesiacov za trestný čin lúpeže.

Pred súdom ešte ako mladistvý stál aj v roku 2008, keď dostal trest 9 mesiacov v ústave pre mladistvých, potom aj v roku 2012, kedy mu však sudca dal iba 8-mesačný podmienečný trest. V roku 2015 za lúpež ho už poslali do väzenia na 8 rokov a 8 mesiacov.

Súbežne s väzbou za lúpež mu však bežalo ďalšie súdne pojednávanie za spreneveru. Z požičovne si zapožičal auto, ktoré nevrátil. V roku 2017 si tak na okresnom súde vypočul rozsudok vo výške úhrnu trestu za tento čin 26 mesiacov nepodmienečne. Predtým mu však už trest 8 rokov predĺžili o 2 roky za útek z väzenia.

V prípade preukázania viny z únosu a vraždy českej podnikateľky mu spolu s Potočkom hrozí trest vo väzení viac ako dvadsaťročný.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf