V Drahovciach kosili, varili guláš, spievali aj strieľali z pištole

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 9. mája 2019, 14:00

V Drahovciach sa zišli kosci z celého Slovenska, ale aj zástupcovia Srbska a Čiech, aby si zmerali sily v kosení ručnou kosou. V sobotu 4. mája bolo po daždi, takže prvé preteky koseckej ligy sa niesli

Jakub Marcius z Drahoviec si vo svojej kategórii vykosil striebro. (Autor: vd)

v znamení porekadla: „Za rána, za rosy, najlepšie sa kosí.“ Parcelky na lúke boli označené, každý kosec si vyžreboval číslo, a keď prišiel na neho rad, začal veľkými oblúkmi svižne kosiť. Súťažili muži, ženy aj deti. Chlapov rozdelili do dvoch kategórií podľa veku.

Drahovská kosa bola prvými pretekmi koseckej ligy v ručnom kosení. Niesla sa v znamení pohodovej nálady, všetkých koscov tu, ako sa patrí, privítali slovom, potleskom aj slivovicou. Ba dokonca sa tu spievalo živio. V ten deň oslavoval narodeniny – 55 rokov – organizátor podujatia a zároveň starosta obce Miroslav Ledecký. Na počesť tej slávy, ktorú naoko skromne odmietal, si aj vystrelil zo zbojníckej pištole. „V závere, keď bolo vyhodnotenie, bolo naozaj veselo. Mirovi Ledeckému darovali zimné papuče aj tričko, tak si ho hneď navliekol,“ uviedol Roman Krutý, kosec z Kočína.

Každý súťažiaci mal presne určený parcelku, ktorú mal v čo najrýchlejšom čase a čo najkvalitnejšie zbaviť vysokej trávy. Kosecká súťaž preukázala nielen dobrú fyzickú, ale i technickú úroveň slovenských majstrov. Deti a ženy mali na čas pokosiť parcelu veľkú 25 metrov štvorcových, muži kosili raz toľko. Okolo súťažiaceho sa vždy vytvoril oblúk divákov, tí ho povzbudzovali pokrikmi: „Ideš, pridaj, výborne, dýchaj, doťahuj, daj do toho všetko, zaber, dokášaj, pridaj.“ Najdramatickejšie boli okamihy, keď sa rýchlym švihom blížili k cieľu. Priaznivci ich podporovali výkrikmi aj potleskom.

V úvode súťaže privítali hostí. Medzi nimi bol aj Alexander Šatochin z Ruska. Ten pre Piešťanský týždeň uviedol: „Prišiel som sem na pozvanie koscov, ktorí boli aj u nás na Urale v meste Arti vo Sverdlovskej oblasti na koseckom šampionáte. Podobne ako na Slovensku, aj u nás sa konal už ôsmy ročník tohto podujatia. Ja pracujem v závode, ktorý vyrába už 230 rokov kosy. Distribuujeme ich do celého Ruska aj Ameriky, prakticky do celého sveta. Na kosecké súťaže do mesta Arti chodí až päťtisíc divákov.“

Na Drahovskej kose súťažili aj ženy – kosili parcelu veľkú 25 metrov štvorcových.

Ruského výrobcu kôs sprevádzala manželka. „Volám sa Natália a som nadšená tým, ako krásne sú všetci kosci v Drahovciach poobliekaní v ľudových odevoch. Keď sa na nich pozerám, nadobúdam presvedčenie, že v každej slovenskej rodine máte aspoň jeden ľudový odev. Tam u nás, na Urale, žije veľmi veľa národov, tradície v odievaní sa akosi vytratili, preto s veľkým rešpektom sledujem krásu a rozmanitosť pracovného odevu slovenského ľudu. A to som ešte nevidela kroje, do ktorých sa Slováci parádili, keď išli do kostola či na slávnosti. Ale páčia sa mi aj tieto pracovné, sú nádherné. Ja sama sa venujem kultúre a umeniu, preto by som si rada zo Slovenska odniesla nejaký hudobný nosič s pôvodnými ľudovými piesňami.“

Ako sme sa od Rusov dozvedeli, oblasť, v ktorej žijú, je bohato zaľudnená aj susednými Číňanmi. Tí v duchu svojich tradícií okopírovali ruské kosy, ktoré vyrábali desiatky generácií majstrov, dokonca zo samotnej rodiny Alexandra Šatochina, a znížili cenu na trhu, čím vytvorili ťaživé konkurenčné prostredie.

Starosta Miroslav Ledecký pri príležitosti svojich narodenín vystrelil z pištole.

V Drahovciach mali súťažiaci svoje „nástroje“ odložené na jednom mieste, opreté o drevený stojan tak, aby sa kosisko ničím nedotýkalo okolia. Kosci si tesne pred súťažou prešli po ostrí ocieľkou, cvengot kôs sa ozýval v okolí. Prerývali ho iba ľudové spevy domácej folklórnej speváckej skupiny Kolovrátok, ktorú sprevádzal harmonikár. Už tradične svoj repertoár prezentovali na podujatí speváčky z Holešky, tie budú vítať koscov už tento týždeň v Prašníku, kde sa bude diať druhé kolo koseckej ligy.

Medzi koscami bol najstarší takmer 87-ročný Vendel Sedláčik, pretekal v kategórii mužov nad 60 rokov. „Ja som sa učil kosiť od môjho otca. Chodili sme kosiť po sedliakoch, dávali nám za to každý deviaty snop. Otec kosil, ja so sestrou sme hŕstkovali. Skúsenosti odovzdávam ďalej, naučil som kosiť mládencov z našej obce,“ uviedol V. Sedláčik, ktorý skončil vo svojej kategórii na 19. mieste. Hneď za ním sa v tabuľke koscov umiestnil Piešťanec Ľubomír Pastucha, ktorý parcelku pokosil v čase 5:57 minút.

Medzi mládencami skončil na krásnom druhom mieste 14-ročný Jakub Marcius z Drahoviec, jeho o štyri roky mladší brat Matej pokosil svoj úsek za päť minút. Vynikajúco si počínali aj ženy z usporiadateľskej obce – Andrea Marciusová, Viera Ledecká a Anna Imrišková. Aj muži do 60 rokov mali svojho reprezentanta z Drahoviec, ktorý sa prebojoval do prvej trojice najlepších – bol ním otec oboch mládencov Mário Marcius, ktorý získal bronz. V tejto kategórii suverénne vyhral Rastislav Minich z Cígeľa, za ním skončil Rudolf Kluchťák zo Svätoplukova.

V kategórii nad 60 rokov si prvenstvo odniesol Ľubomír Košút z Klina pred Jaroslavom Chelebetom z Cígeľa a Františkom Šmolíkom z českej obce Radošice.

Medzi ženami zvíťazila Emília Šeligová z Hruštína, druhé miesto si vybojovala Alexandra Majerská zo Svätoplukova a tretiu priečku obsadila Agneša Zemančíková z Vaňovky.

Aby kosci neostali smädní, počas súťaže ich núkali pramenitou vodou, po nej aj pálenkou a na zajedenie si mohli vybrať štyri guláše. „Dva kotlíky varia kominári, jeden rybári a jeden poľovníci. Takže si môžu vybrať fazuľový, baraní, diviačí či jelení guláš,“ uviedol gulášmajster Ľuboš, drahovský rybár.

Viera Dusíková

Kolovrátok vyhrával i vyspevoval na kraji drahovskej lúky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav