Radnica vraj pripravuje riešenie kolabujúcej dopravy

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. mája 2019, 00:00

Dočkajú sa Piešťany konečne zmien v parkovacej politike a organizovaní mestskej autobusovej dopravy? Predchádzajúce vedenie mesta problém nedotiahlo, to súčasné čaká neľahká úloha. Má do praxe uviesť proces, ktorý je zatiaľ len na papieri. Za týmto účelom primátor Peter Jančovič zriadil pracovnú komisiu pod vedením viceprimátora Michala Bezáka, zloženú z mestských policajtov a radničných úradníkov zodpovedných za dopravu v kúpeľnom meste.

Autá v centre Piešťan stoja doslova na každom kúsku voľného miesta. (Autor: pror)

Komisia pripravuje návrh, ktorý prinesie do centra okamžite takmer sto nových parkovacích miest len za cenu zmeny vodorovného a zvislého dopravného značenia.

„Zmeny pripravujeme v spolupráci s mestskými policajtmi, ktorí sú každodenne v uliciach a majú o problémoch v parkovaní podrobný prehľad. Zatiaľ sme vo fáze zbierania podkladov a vyhodnocovania situácie. Doteraz máme zmapovaných a vyhodnotených 26 ulíc,“ vysvetlil nám viceprimátor Michal Bezák.

Návrh zmien dopravného značenia musí ešte prejsť schvaľovacím procesom dopravného inšpektorátu. „Pri tomto sa však nechceme zastaviť. V meste je statická doprava už neúnosná. Chceme z centra vytlačiť motoristov, ktorí sem v pracovných dňoch dochádzajú za prácou. Avšak musíme im aj zabezpečiť, aby sa do centra mali ako dopraviť. A to nielen z prímestských autobusov, ale aj z okrajových častí mesta,“ dodal Bezák.

O nutnosti zásadných zmien v regulovaní individuálnej dopravy v kúpeľnom meste hovoria nielen skúsenosti vodičov a policajtov, ale i štatistiky. Kým v roku 2003 bolo v Piešťanskom okrese zaevidovaných 17 962 vozidiel, v roku 2017 to bolo už viac ako dvojnásobok, to jest 39 125 vozidiel jazdiacich s piešťanskou poznávacou značkou.

Päťdesiattisíc áut so značkou PN

Ak však na Slovensku bude trend v počte áut pripadajúcich na jednu rodinu dobiehať krajiny západnej Európy, dá sa predpokladať, že sa ich počet ešte o jednu tretinu navýši. To by znamenalo, že ich zakrátko v Piešťanskom okrese pribudne ďalších viac ako 13-tisíc.

Dá sa teda očakávať, že počet áut z roku 2003 zhruba 18-tisíc sa zanedlho zmení na viac ako 50-tisíc vozidiel jazdiacich v okrese s piešťanským evidenčným číslom, čo je nárast áut v Piešťanoch takmer o dvaapolnásobne.

Aj v minulom volebnom období mestský úrad načrtol možnosť optimalizácie mestskej dopravy a zmenu parkovacej politiky v centre Piešťan. Poslanci svojím uznesením radnicu zaviazali, ako majú úradníci pri riešení parkovania a optimalizácie autobusovej dopravy postupovať.

V súčasnosti je v zóne plateného parkovania spoplatnených 580 parkovacích miest. A to parkovisko Nálepkova, Nálepkova – hotel Eden, Rázusova, Winterova, Kalinčiakova, Royova, Kukučínova, Bernolákova, Námestie SNP, Kollárova a Poštová.

V zmysle platného poslaneckého uznesenia sa má platené parkovanie rozšíriť na ulice Sládkovičová, Hollého, Meštianska, Radlinského, Mierová, Šafárikova, Štúrova, Štefánikova, Pod Párovcami, Moyzesova a Hviezdoslavova.

Zmenia trasovanie autobusov

Uznesenie rieši aj zmeny organizácie dopravy ako zjednosmernenie niektorých komunikácií s cieľom vytvorenia parkovacích miest na uliciach Šafárikova a Mierová.

Pri optimalizácii autobusovej dopravy sa má zásadným spôsobom zmeniť trasovanie autobusov aj rozmiestnenie zastávok. Externá firma, ktorá má na starosti optimalizáciu spracovať, síce hovorí o tom, že dotácia do autobusovej dopravy zo súčasných takmer 400-tisíc eur najskôr narastie až na 600-tisíc, avšak spracovatelia sľubujú, že na základe ich optimalizácie by narástol počet prepravených osôb až dvojnásobne so súčasných 2500 prepravených pasažierov denne na päťtisíc, čo by v konečnom súčte malo dotáciu na autobusovú dopravu znížiť.

Ako si s tým nové vedenie mesta poradí, zrejme ukážu už najbližšie mesiace. Od M. Bezáka sme sa však dozvedeli i to, že v rámci zmien parkovania v centre mesta pripravujú zmeny v platení spoplatnených parkovacích miest. Staré platobné terminály nahradia nové a platba za parkovanie by sa mala dať vykonať i prostredníctvom SMS či QR kódu.

Obyvateľov tiež vraj čaká rezidentné parkovanie s predplatnými kartami viažucimi sa k užívaniu nehnuteľnosti v danej zóne predplateného parkovania.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava