Blízko teba v stredomorskom duchu

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 9. mája 2019, 18:00

V stredomorskom španielsko-portugalskom obchodíku pod hotelom Satelit v Piešťanoch sa uplynulý piatok konala na tieto priestory nevídaná udalosť. Pre nadšencov umenia však už tradičná.

Maliarske výtvory striedajúce sa s básňami pritiahli pohľady návštevníkov. (Autor: dan)

V predajni s olivovým olejom sa totiž konávajú komorné umelecké večery. Ten posledný mal názov Blízko teba a priblížil spojenie muža a ženy výtvarným umením, básnickým talentom, umeleckým prednesom aj hudobnou produkciou.

Organizátorkou vernisáže bola Klára Sádecká, ktorá pôsobí v Základnej umeleckej škole v Piešťanoch. Steny priestoru vyplnili kresby jej žiakov, priateľov a nadšencov umenia. Celé podujatie sa nieslo v symbolike odvekého vzťahu muža a ženy.

„Téma Blízko teba predstavuje vzťah muža a ženy. Je to inšpirované vzťahom španielskeho surrealistického maliara, génia Salvatora Daliho a jeho múzy, manželky Gali. Všetci sme premýšľali o vzťahu, ktorý je odveký a ktorý v sebe nesie všetky tie pekné veci, ale aj napätia, symbiózy a disharmónie, harmónie, inšpirácie a podobne. V týchto vzťahoch, ktoré nie sú vždy iba partnerské, ale aj rodinné a priateľské, vždy tento vzťah človeka presahuje,“ priblížila výstavu jej kurátorka Silvia Čúzyová.

Okrem dobrého jedla a pitia bola v rámci programu aj recitačná a hudobná časť. Prednesom svojich básní a haiku spríjemnil atmosféru laureát Ceny Rudolfa Fábryho a ako jediný Slovák ocenený tretím miestom v japonskej haiku súťaži Matúš Nižňanský. Hudobným prekvapením večera bol Gustáv Niepel, ktorý si prizval na pomoc kamarátov hudobníkov. Spevom nádherných piesní prevádzala večerom Dáša Libiaková.

Umelecký priateľský večer pokračoval do neskorých hodín príjemnou hudbou, vínom a dobrým jedlom.

Výstavu si záujemcovia môžu pozrieť do 30. júna.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav