Najmladší cyklista mal iba sedem rokov

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 8. mája 2019, 00:00

Výlet pre všetky vekové kategórie zorganizoval v prvý májový deň Klub slovenských turistov TJ Bezovec už po šiesty raz. Tento rok sa neštartovalo z piešťanského Vŕšku, ale od sochy barlolámača. Dôvod bol prozaický. Cyklisti sa spojili s pešími turistami z bývalej Tesly, ktorí si na tento deň naplánovali „buďfitku“. O deviatej ráno sa priestor pred Kolonádovým mostom zaplnil ľuďmi aj bicyklami.

Tento rok prišlo na akciu Hore Váhom dole Váhom rekordných 179 cyklistov nielen z blízkeho okolia. (Autor: vd)

Na trať dlhú viac ako sedemdesiat kilometrov vyštartovalo na oceľových tátošoch 179 cyklistov. Vybrali sa z Piešťan cez Veľké Orvište, Ostrov, Očkov, Podolie, Častkovce, Čachtice, Nové Mesto nad Váhom do Beckova a odtiaľ nazad po cyklotrase od Zelenej vody po Hornú Stredu až do autokempingu na Banke. Tričko najstaršieho účastníka cykloturistiky získal 65-ročný Peter Kašpar z Piešťan, najmladším bol sedemročný Damián Strečanský z Dubovian, ktorý prešiel trať sám. Za ním šliapal jeho tatino.

Maličkých štoplíkov, ktorí sa v stredu vydali na dlhokánsky cyklovýlet s mnohými zastávkami spolu so svojimi rodičmi, bolo neúrekom. Niektorí si na detskej sedačke aj zdriemli, a tak ich rodičia museli troška upraviť plány podľa situácie. Skrátili si cestu napríklad tým, že prišli len po Zelenú vodu a odtiaľ sa vybrali cyklotrasou do Piešťan. Iní šli len s maminou naproti tatinovi, ktorý prešiel trať celú.

Nazad sa po cyklotrase od Nového Mesta nad Váhom šliapalo s vetrom v chrbte.

Cyklistov sprevádzal po celý čas osobný automobil, ktorý viedol za organizátorov Ladislav Bábik. Akciu odprezentovala a inštrukcie poskytla duša podujatia Iveta Mucha Ondrášiková, ktorá sa spoločne s Vierou Mikeskovou, Vlastou Záhurančíkovou a ďalšími Piešťancami pred rokmi rozhodla súkromnú cyklovačku zmeniť na masové podujatie pre verejnosť. Ukázalo sa, že staviť na túto kartu bolo správne rozhodnutie. Niektorí cyklisti trať prefrčali ako nič, iní sa do miernych kopčekov tvorených len cestnými nájazdmi zadýchali i zapotili. „Nejde o žiadne výkony, ale o radosť z cyklistiky. Presúvame sa pianko systémom. A dávame si aj zastávky na kávičku, zmrzlinu či iné občerstvenie. Už som objednala kafíčko u dievčat v Podolí v Parku miniatúr,“ povedala Iveta Ondrášiková.

Aj keď nie každému sa darilo a na trati sa vyskytol i defekt, ako na objednávku dodané krásne slnečné počasie urobilo svoje. Prvý máj si všetci tí, ktorí v ten deň nasadli na svoje bicykle, užili, ako sa patrí. V dobrej partii, na čerstvom vzduchu, v lone prírody aj cestami cez dedinky šliapajúc do pedálov urobili niečo aj pre svoje zdravie. Mohli sa zastaviť na Očkovskej mohyle, vyšliapať si na hrady Čachtice či Beckov. Pokochať sa výhľadmi na polia – zväčša prudko voňajúce a žlto sfarbené od repky olejky, ale zažiť aj cykloturistiku pozdĺž riečneho toku, kde sa dalo zastaviť a chvíľu sa pobaviť s kamarátmi či rodinnými príslušníkmi.

V cieli na Banke čakalo občerstvenie a diplomy za účasť. Nik sa vážne nezranil, všetci si to užili v zdraví a v pohode.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel