Hádzanársky zväz halu postaví, prevádzku však bude hradiť mesto

  • Piešťany / Spravodajstvo / Šport / Hádzaná
  • 8. mája 2019, 08:00

Umiestnením hádzanárskej haly v Piešťanoch, ktorú sa mestu ponúkol postaviť Slovenský zväz hádzanej, sa zaoberala aj komisia pre šport, rekreáciu a cestovný ruch.

Mestskí poslanci budú rozhodovať, či prijmú ponuku hádzanárskeho zväzu na postavenie viacúčelovej haly. © vizualizácia: SZH

Na rokovaní mestskej komisie okrem návrhov lokalít, ktoré na schválenie ponúka radnica, odznela požiadavka aj na preverenie ďalších dvoch možností. V materiáloch na prerokovanie pre komisie a poslancov však chýba kalkulácia finančných dopadov na mestský rozpočet po uvedení viacúčelovej haly do prevádzky.

Komisia pre šport, rekreáciu a cestovný ruch návrh lokalít radnice rozšírila o ďalšie dve. A to na mieste plánovanej výstavby plavárne pri futbalovom štadióne, ale aj v zadnej časti zimného štadióna. Dohromady je spolu s uvedenými možnosťami na zvážení umiestnenia viacúčelovej haly v Piešťanoch až sedem lokalít.

A to podľa návrhu radnice areál Základnej školy Mojmírova na mieste, kde sa nachádza školské ihrisko, na sídlisku Adam Trajan v mieste bikrosového areálu, v severnej časti mesta na Žilinskej ceste v blízkosti Pomníka padlým rumunským vojakom, na Vrbovskej ceste v lokalite, kde je momentálne skleníkové hospodárstvo Služieb mesta Piešťany, ale aj na Hlbokej ulici pri tenisovom areáli.

Poslanci však budú vyberať aj variant stavby, a to jednohalu pre 400 divákov alebo dvojhalu až s dvojnásobnou kapacitou hľadiska. Pritom počas rokovania „športovej“ komisie odzneli aj argumenty za či proti niektorej navrhovanej lokalite. Jednoznačne odmietli lokalitu skleníkového hospodárstva, nakoľko k tomuto miestu sa viažu súvislosti, ako je presťahovanie tohto objektu a následné zbúranie všetkých tam stojacich stavieb.

Sťahovanie je viazané na výstavbu kompostárne a zberného dvora do objektu bývalého Zväzarmu na Žilinskej ceste. Tieto zariadenia stavané z eurofondov však majú ešte ďaleko do ukončenia, tiež sú v hľadáčiku policajných kriminalistov, ktorí sa zaoberajú aj oprávnenosťou čerpania európskych peňazí na ich výstavbu.

Ďalšia z lokalít, ku ktorej sa členovia komisie vyjadrovali pomerne zdržanlivo, bol areál školy na Mojmírovej ulici pre občiansku petíciu proti výstavbe haly v tejto lokalite. K úplnosti argumentácie je nutné dodať, že redakciu Piešťanského týždňa po rokovaní komisie oslovila skupina ľudí, ktorá sa výstavby haly na „mojmírke“ na rozdiel od protestnej petície dožaduje.

Komisia zavrhla len lokalitu „Kanada“

Z hľadiska náhrady dnes už málo využívaného bikrosového areálu športovou halou boli členovia komisie viac-menej naklonení. Proti však hovorí vyvolanie ďalších veľkých investičných akcií hradených len z mestskej pokladne, ako je nutnosť výstavby novej prístupovej komunikácie na sídlisko Adam Trajan medzi železnicou a zadným plotom cintorína na Bratislavskej ceste aj výstavby parkovacích plôch.

Rovnako by výstavbu parkoviska a prístupovej komunikácie potrebovala hala v lokalite pri Pomníku padlým rumunským vojakom na Žilinskej ceste.

Počas rokovania komisie sa však zrodil nápad nechať preveriť aj priestor za zimným štadiónom v jeho tesnom dotyku. Ako uviedol člen komisie a poslanec zastupiteľstva Jaroslav Rybárik, v budúcom roku mesto čaká rekonštrukcia chladiacej strojovne štadióna a odpadové teplo vznikajúce pri výrobe ľadu by poslúžilo na vykurovanie hádzanárskej haly (vo výhľadovom rozpočte mesta na rok 2020 je na chladiacu strojovňu naplánovaných 600-tisíc eur – pozn. red.).

Poslanec a člen komisie Ján Stachura navrhol aj miesto pri futbalovom štadióne, kde je zatiaľ naplánovaná stavba plavárne. A to z dôvodu, že sa bude pre stavbu mestskej plavárne táto lokalita prehodnocovať. Ako však takmer všetci členovia komisie pri rokovaní deklarovali, táto možnosť neznamená, že by sa priorita výstavby plavárne mala zmeniť, len treba lepšie zvážiť jej umiestnenie.

Členovia komisie sa okrajovo zaoberali aj verziou či dvoj-, alebo jednohala.

Prevádzku zaplatí mesto

Čo však v predkladanom materiáli nenájdete a nezaoberala sa tým ani komisia, je finančná záťaž na mestskú pokladňu po výstavbe haly a jej odovzdaní do majetku mesta, pretože zabezpečenie obslužného personálu a prevádzkové energie bude musieť zabezpečiť a platiť mesto.

A tak Piešťany, ktoré aj s úvermi hospodária v roku 2019 s rozpočtom asi 24 miliónov eur a drvivú väčšinu peňazí z mestskej kasy pohltia náklady na každodennú údržbu a prevádzku, dostanú do vienka možnou výstavbou haly ďalšieho „pojedača“ verejných peňazí.

Len na pripomenutie, čo všetko v oblasti prevádzky mestských športových zariadení ťaží piešťanskú radnicu. Mesto vlastní zimný štadión. Ročne hradí jeho spotrebované energie v objeme 150-tisíc eur, k tomu však je potrebné prirátať aj každoročné „servisovanie zimáku“ a v roku 2020 musí mesto investovať zatiaľ odhadovanú sumu 600-tisíc eur na celkovú rekonštrukciu jeho chladenia.

Mesto vlastní tenisovú halu, ktorej prevádzku si síce platia tenisti, ale opravy hradí mesto. Posledne to bolo 70-tisíc eur na opravu strechy. Mestská Diplomat aréna stojí ročne 40-tisíc eur. Na mestský futbalový štadión ide 31-tisíc eur ročne. Očakáva ho však rekonštrukcia valov (hľadiska) aj výstavba tartanovej dráhy (asi 100-tisíc eur).

Mestské klzisko pri OD Prior stojí v zime pokladňu 15-tisíc eur. Dotácie na kúpalisko Eva sa ročne pohybujú od 15 do 30-tisíc. Plavcom formou príspevku do občianskeho združenia mesto prispieva asi 30-tisíc eur. Prevádzka kolkárne vyjde päťtisíc.

Ak chcú poslanci splniť svoje predvolebné sľuby, výstavba plavárne vyjde mesto v rozpätí 2,5 až 4,5 milióna eur podľa zvoleného variantu. Následné prevádzkové náklady sú odhadované na 100-tisíc eur ročne z mestskej pokladne.

Budú Piešťany plné hál?

Náklady na prevádzku mestských športových zariadení sú pre rozpočet už dnes takou záťažou, že keď mesto rieši v úvode roka dotácie pre športovanie mládeže, tak na 26 žiadostí, o ktorých sa v súčasnosti rozhoduje v celkovej sume ich požiadavky 39-tisíc eur, mesto vyčlenilo na rozdelenie biednych 15-tisíc.

Ak teda zoberieme ako finančný vzor prevádzky energetickú náročnosť modernej športovej basketbalovej Diplomat arény, ktorá stojí mestskú pokladňu 40-tisíc ročne a je vo veľkosti najmenšieho variantu hádzanárskej jednohaly, tak v prípade, že poslanci na zastupiteľstve povedia takzvané „A“, že ponuku hádzanárskeho zväzu prijímajú a priestor pre ňu vyčlenia, malo by odznieť aj „B“, teda z ktorej položky mesta po jej dostavbe presunú finančné prostriedky na jej prevádzku.

Podľa Diplomat arény by to bolo asi 40-tisíc eur ročne na prevádzku novej mestskej viacúčelovej haly prednostne určenej pre hádzanárov.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava