BUĎ-FITka opäť prispela k zdraviu verejnosti

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 8. mája 2019, 10:00

Viac ako 400 milovníkov cykloturistiky a pešej turistiky, vrátane organizačného štábu, si užilo pekný prvomájový sviatok v lone prírody na čerstvom vzduchu a za lúčov slnka na 44. ročníku pre verejnosť obnovenej a vynovenej Piešťanskej BUĎ-FITke.

Piešťanská BUĎ-FITka sa aj opäť teší veľkému záujmu verejnosti. © Ladislav Beleščák

Za priaznivého počasia sa od ranných hodín do predpoludnia postupne na štarte pri soche barlolámača na Kolonádovom moste prezentovali a štartovali desiatky rodín s množstvom detí, dospelých i seniorov, ktorí sa roztrúsili do okolia na tri trasy pre cykloturistov a tri pre peších turistov, ktoré spolu merali bezmála 170 kilometrov.

Najskôr sa zdatnejší cykloturisti vydali na najdlhšiu trasu šiesteho ročníka cyklovýletu Hore Váhom dole Váhom po pamätihodnostiach Považia, ktorých sa vďaka vybudovanej tradícii a vlastnej propagácii prezentovalo rekordných 179, vrátane našej redaktorky, ktorá o tom píše samostatnú reportáž.

Druhou trasou pre cykloturistov bol Brunovský okruh vedený celý mimo verejných komunikácií, pričom účastníci si mohli vychutnať aj jazdu po novej Vážskej cyklomagistrále a naspäť trasa viedla po hojdacom moste cez rieku Váh a poľnými cestičkami panenskou prírodou až do cieľa v Campingu Pullmann na ľavom brehu vodnej nádrže Sĺňava na Banke. Trasa bola určená najmä rodinám s deťmi a menej zdatným cyklistom a merala 23 km s dvomi kontrolnými prejazdovými stanovišťami v areáli Pizza Mia v Brunovciach a Na Hrádzi pri Ducovom, pričom ju absolvovalo 47 účastníkov.

Adamko má triapol roka a po absolvovaní trasy s rodičmi Kolníkovcami nám povedal: „Najviac sa mi páčila kľukatá cestička lesom a trampolína na Pizza Mia. Trochu som sa aj bál, keď sa rozhojdal most, tak som utekal na koniec.“

Tretia trasa cykloturistov viedla okolo Sĺňavy, taktiež celá mimo cestnej premávky, a bola pohodlnou trasou vhodnou pre menej zdatných cyklistov i seniorov. Merala 12 km a absolvovalo ju 61 účastníkov.

Na margo podujatia nám účastník Dušan Vajdík povedal: „Spomínam si na viacero ročníkov, na ktorých organizácii sme sa aj s manželkou v minulosti podieľali a radovali sa z každého spokojného účastníka. Potešila ma informácia, že sa BUĎ-FITka opäť organizuje pre verejnosť, a tak sme tu ako účastníci. Stretol som sa tu aj z ďalšími bývalými organizátormi Lacom Blaškom, Mirom Bulkom, Petrom Sitárom a som rád, že okrem Laca Beleščáka v organizačnom tíme pomáha aj Dano Lendel a Peter Beluský. Prajem podujatiu šťastný návrat a aby rozdával radosť ľuďom ako v minulosti. Bicykel je neoddeliteľnou súčasťou môjho seniorského života, na ňom sa dostanem všade, kde chcem, a pomáha mi aj pri rehabilitácii môjho doráňaného členka.“

Tri pešie trasy s názvami Beethovenov okruh (14 km), Dominov okruh (20 km) a diaľkový pochod Plulíkov okruh (37 km) boli vhodné aj pre severskú chôdzu (Nordic Walking) a smerované do oblasti Považského Inovca. Absolvovalo ich spolu 110 účastníkov, pričom záujemcov o inštruktáž Nordic Walking uspokojila akreditovaná inštruktorka Lea Michalčíková.

Radosť dedka s vnúčatami z diplomov a odznakov v cieli.

Trasy viedli najskôr na stanovište Prameň, kde si účastníci mali možnosť vypiť pohár vody priamo z prameňa v Napoleonských kúpeľoch. Potom sa vydali cez lyžiarsky areál Ahoj na hrebeň a Čertovu pec, kde sa trasy postupne oddeľovali na Havran a k reštaurácii Furman, kde boli kontrolné stanovištia s možnosťou odpočinku, jedla a pitia so špeciálnymi dennými ponukami. Dve trasy potom viedli alejou okolo bývalej Červenej veže do Piešťan na nábrežie a po ňom do cieľa v Campingu Pullmann.

V cieli nám po absolvovaní Beethovenovho okruhu sedemročná Anička povedala: „Celá trasa bola s peknými výhľadmi na Piešťany a najviac sa mi páčilo veľa, veľa, veľa srniek, ktoré sa vôbec nebáli ľudí.“

Po Čertovej peci, kde bolo kontrolné stanovište s možnosťou odpočinku, jedla a pitia so špeciálnymi dennými ponukami, viedla tretia diaľková trasa späť na hrebeň a cez pietne miesto Vlada Plulíka, kde si účastníci mohli uctiť jeho pamiatku, a cez Výtoky a Skalku k nábrežiu Na Hrádzi, po ktorom trasa nabrala smer Camping Pullmann.

V cieli panovala dobrá nálada, účastníci trpezlivo čakali v rade na spomienkový diplom a odznak, z ktorého sa tešili najmä deti a zberatelia. Spomínali sa zážitky z histórie a dneška a dobre padla i kapustnica, ktorú malo prvých sto účastníkov na štarte za symbolické euro a bola podávaná v novootvorenej reštaurácii Na panvici.

A ako hodnotí podujatie organizátor Ladislav Beleščák? „Veľmi vydarené, urobili sme radosť mnohým ľuďom a hlavne prispela k zdraviu účastníkov z mesta a okolia a nadviazala na úspešné minulé ročníky. Ďakujem najmä predsedovi hlavného organizátora TJ Bezovec Ladislavovi Bábikovi za odvedenú prácu a všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa na organizácii podieľali. Spomeniem Juraja Goliera, Jozefa Prištica, Ivetu Muchu Ondrášikovú, Vierku Mikeskovú, Sláva Frčku, Michala Fialu a ďalších, napríklad manželov Zuzku a Milana Kubrických, ktorí viedli centrálnu evidenciu účastníkov a tí všetci cez nich prešli až dvakrát, na štarte a v cieli. Na záver sa chcem ospravedlniť účastníkom za nedostatky, ktoré nám nevyšli podľa našich predstáv. Najmä sľúbená živá hudba sa nám pre chorobu odhlásila pár dní pred podujatím, nedostatky vznikli aj nedodržaním prísľubu oživenia kuchyne v reštaurácii Na panvici sa prejavili na ich ponuke a tiež prejazdové kontroly, ktoré sme zverili niektorým prevádzkovateľom zariadení nefungovali podľa dohody. Vnímame to ako nováčikovskú daň, ktorá, veríme, že nenarušila pohodu a dobrý dojem z podujatia.“

(th/lb)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava