Sochu Ľudovíta Wintera odhalia už v sobotu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. mája 2019, 10:00

Bol húževnatý a vždy išiel za svojím snom. Mal svoju predstavu a nenechal sa odradiť. Bojoval až do konca, kým dosiahol to, čo bolo dôležité. Aj z nemožného spravil možné. Ľudovít Winter hovorieval, že vždy sa nájde riešenie. Jeho potomkovia sa tiež držia tohto pravidla a zisťujú, že funguje. Mal svätú pravdu. Skromný, pritom činmi veľký, na fotkách i počas okázalých spoločenských akcií skôr v úzadí ako v popredí. Dbal na kúpeľných hostí, im dával prednosť. Im venoval svoje úsilie – vybudoval kúpele aj Piešťany. A konečne, po dlhých rokoch, sa v Piešťanoch na Kolonádovom moste, kde sedával, objaví už túto sobotu jeho socha.

V Elektrárni Piešťany prezentovali aj sochu Ľudovíta Wintera. Pri plagáte (zľava) je jeho vnučka Katarína Frátriková, riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa a vnučka Imricha Wintera, Nina Stankovská. (Autor: vd)

Od smrti budovateľa piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera uplynulo 50 rokov. Keď prišla do ateliéru akademického sochára Romana Hrčku Katarína Frátriková, vnučka Ľ. Wintera, a zazrela sedieť na lavičke sochu svojho „opinka”, od dojatia takmer onemela. V očiach mala slzy. Bol to on – na lavičke sedel milovaný starý otec. Už o pár dní Piešťanci uvidia finálnu podobu umeleckého diela inštalovanú na Kolonádovom moste. Winter tu bude sedieť na lavičke. Na mieste, kde sedával aj predtým.

Po štyroch rokoch neúnavnej práce vyvrcholí v dňoch 10. a 11. mája projekt občianskeho združenia ProWinter, ktorého cieľom bolo vyhotovenie bronzovej sochy Wintera, vizionára a budovateľa piešťanských kúpeľov. Hlavnou udalosťou dvojdňového slávnostného programu bude ceremoniál odhalenia sochy v sobotu 11. mája o 14. hodine na Kolonádovom moste za účasti členov rodiny Winterovcov.

„Pre ďalšie generácie bude táto socha slúžiť nielen ako pripomienka výnimočného života a odkazu Ľudovíta Wintera, ale aj ako inšpirácia pre nás všetkých, že tvrdou prácou, zanietenosťou a oddanosťou je možné dosiahnuť nevšedné výsledky,” hovorí Katarína Hallová zo združenia ProWinter.

Autorom sochy je akademický sochár Roman Hrčka, ktorý už v minulosti pre Piešťany vytvoril niekoľko umeleckých diel. Z nich najvýznamnejšia je busta Eugena Suchoňa. Bronzová socha Wintera sediaceho na lavičke bude umiestnená na južnej strane mosta.

Dvojdňový program slávnostného odhalenia sochy je výsledkom spolupráce občianskeho združenia s Mestom Piešťany, OO CR Rezort Piešťany a Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany.

Piatkové podujatie sa bude konať v Dome umenia, kde je naplánované premietanie filmu Optimista za účasti režiséra Dušana Trančíka a koncert kapely Preßburger Klezmer Band. Sprievodným podujatím bude výstava o živote a diele Ľudovíta Wintera inštalovaná vo foyeri Domu umenia.

Program bude pokračovať v sobotu popoludní na Kolonádovom moste inauguráciou príležitostnej poštovej pečiatky a následne slávnostným odhalením sochy Wintera. Po skončení ceremoniálu sa návštevníci presunú do Hudobného pavilónu v mestskom parku, kde si vychutnajú hudobné vystúpenia Funny Fellows, Music Art Orchestra s Janou Hubinskou a vokálnej skupiny Fragile. Počas celého popoludňajšieho programu bude mať verejnosť voľný vstup do expozície Balneologického múzea Imricha Wintera. V parku pred múzeom bude inštalovaná výstava historických fotografií Winterovci a Piešťany. Súčasťou programu v mestskom parku budú aj stánky s kulinárskymi lahôdkami.

Vstup na všetky podujatia je zdarma.

ODHALENIE SOCHY ĽUDOVÍTA WINTERA

10.-11. máj 2019, Piešťany

Piatok 10. mája

DOM UMENIA

19.00 h – Optimista – premietanie dokumentárneho filmu za účasti režiséra Dušana Trančíka

Preßburger Klezmer Band

Sobota 11. mája

KOLONÁDOVÝ MOST

13.00 h – Inaugurácia príležitostnej poštovej pečiatky

14.00 h – Slávnostné odhalenie sochy Ľudovíta Wintera

HUDOBNÝ PAVILÓN – MESTSKÝ PARK

15.00 h – Funny Fellows

16.30 h – Art Music Orchestra & Jana Hubinská

18.00 h – Fragile

15.00 – 19.00 h – Sprievodný program

BALNEOLOGICKÉ MÚZEUM IMRICHA WINTERA

– predaj kníh o Ľudovítovi a Imrichovi Winterovcoch

– výstava Winterovci a Piešťany

vstup do expozície zdarma

KULINÁRSKE ŠPECIALITY

Regal Burger, Šuhajíci pri panvici, Zuckmann Villa, Bubble Waffle, Guden Guden, Espresso Pod Lipou

Vstup je voľný.

Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Piešťany.

ProWinter, o.z. vzniklo v roku 2011 s cieľom šíriť myšlienku o živote a diele rodiny Winterovcov a ich prínose pre mesto Piešťany. Projekt Socha Ľudovíta Wintera v Piešťanoch bol oficiálne spustený verejnou zbierkou v roku 2014. Počas svojho pôsobenia sa členovia združenia spolupodieľali na vydaní dvojjazyčnej publikácie Spomienky na Piešťany, v spolupráci so Slovenskou chránenou dielňou Piešťany vydali kalendár Odrazy histórie v súčasnosti, vrámci filmového festivalu Cinematik premietli film Optimista, a každoročne prispievali k vianočnej nálade svojim stánkom na Piešťanských vianočných trhoch.Vďaka podpore jednotlivcov a podnikateľských subjektov z Piešťan sa im do konca roku 2018 podarilo vyzbierať všetky finančné prostriedky potrebnéna dokončenie sochy Ľudovíta Wintera.

 

(vd/ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava