Štát poskytne príspevok na novostavby rodinných domov

  • Spravodajstvo
  • 5. mája 2019, 10:00

Štát bude poskytovať príspevok na novostavby rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie, čím chce motivovať ľudí k zintenzívneniu výstavby takýchto domov. Táto podmienka bude po roku 2020 vyžadovaná pri každej novostavbe. Umožní to novela zákona o energetickej hospodárnosti budov, ktorú schválila Národná rada SR. Novelu pripravilo ministerstvo dopravy a výstavby s účinnosťou od 1. mája 2019.

Príspevok na rodinný dom bude možné poskytnúť maximálne osemtisíc eur, podobne ako pri zateplení rodinného domu. Príspevok na zateplenie rodinného domu je možné ešte zvýšiť najviac o 800 eur na náklady za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia, vrátane projektového energetického hodnotenia domu, ako aj na vypracovanie žiadosti o príspevok a energetického certifikátu.

Žiadatelia príspevok získajú po dokončení domu, ak je určený na bývanie, celková podlahová plocha nie je väčšia ako 200 štvorcových metrov, nachádza sa na území Slovenska a bol skolaudovaný po 31. decembri 2014. Zároveň musí spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou potrebou energie. To znamená, že dom má mať kvalitnú tepelnú izoláciu a využívať energiu z obnoviteľných zdrojov.

Nový príspevok podľa ministerstva dopravy a výstavby neznamená navýšenie rozpočtu, na všetky dotačné tituly v rámci podprogramu Na výstavbu a obnovu bytového fondu boli vyčlenené finančné prostriedky už pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2019 vo výške 40 miliónov eur.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava