Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 5. mája 2019, 00:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v novembri 2011 Organizácia pre vzdelávanie, vedu a kultúru pri Spojených národoch oficiálne vyhlásila 30. apríl za Medzinárodný deň džezu.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Ten sa koná pod záštitou generálneho riaditeľa Audrey Azoulaya a legendárneho džezového klaviristu a skladateľa Herbie Hancocka, veľvyslanca UNESCO pre medzikultúrny dialóg a predsedu inštitútu pre džez, ktorý nesie jeho meno. Inštitút je neziskovou organizáciou poverenou plánovaním, propagovaním a produkciou každoročných osláv.

Tohtoročný All Star Global Concert sa koná v Art Centre v austrálskom Melbourne. Pozvánka je plná hviezdnych mien reprezentujúcich hudobné žánre v rozpätí rôznych štýlov, kultúr a jazykov. Na koncerte sa predstavia umelci z viac než tucta krajín v doteraz nevídanej spolupráci. Vzdajú poctu všetkým vývojovým štádiám nahrávaného džezu, aby oslovili poslucháčov rozličných džezových foriem. V medzinárodnom zozname umelcov sú mená, ktoré poznáme aj z našich pódií – Jane Monheit spievala v Piešťanoch, Kurt Elling bol nedávno v Novom Meste nad Váhom, Brian Blade, Antonio Sanchez, Ben Williams, Liz Wright hrali v Bratislave. Určite prinesú do Austrálie odkaz slovenského publika a džezových kolegov o tom, že v našej krajine sa hrá vynikajúci džez pre vnímavé a hudobne vzdelané publikum.

V utorok 30. apríla hral džez od Afganistanu po Zambiu. „Džez svojou silou nabáda ľudí, aby zabudli na rozdiely, aby sa zjednotili. Džez je stelesnenie premeny ohromujúco negatívnych okolností k slobode, priateľstvu, nádeji a dôstojnosti,“ povedal Quincy Jones. Na zozname koncertov je aj odovzdávanie ocenení Esprit 2018 pre najlepší slovenský džezový album roka, ktoré sa koná v divadle Aréna v Bratislave, koncert francúzskeho tria Bye Ler Bye v Dunajskej Strede a koncert Bágyi Balázs New Quartet v Šamoríne.

Medzinárodný deň džezu je celosvetový sviatok. Tisíce programov pripravených na oslavu džezu, medzi nimi filmy, prednášky, prezentácie kníh, diskusie, rozhlasové a televízne prenosy. Tak ako predošlé roky väčšina aktivít bude venovaná vzdelávaniu a podpore miliónov študentov, hudobníkov a milovníkov džezu.

Rádio Piešťany bol, samozrejme, v centre diania. Budúca relácia Podoby džezu bude venovaná ankete Esprit 2018 s oboznámime vás s jej výsledkami a s hudbou ocenených umelcov. Povieme si aj o priebehu a zaujímavostiach celosvetovej oslavy Medzinárodného dňa džezu a o jej vrchole, o koncerte v Melbourne, ktorý môžete sledovať na internete na jazzday.com, unesco.org,

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava