Osud dvoch plastík

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. mája 2019, 12:00

Osud dvoch plastík – tak znel nadpis nad článkom, bohužiaľ, už nebohého pána Vojtecha Anderleho, uverejnenom v Piešťanskom týždni asi pred 15 rokmi.

(Autor: Ľubomír Streicher)

Citujem V. Anderleho: „V jednom z nedávnych čísiel PT sa objavili otázky spojené s osudom dvoch plastík, ktoré boli umiestnené na bývalom Prvom piešťanskom parnom Mišurovom (Marianna) mlyne.“ Ďalej autor vysvetľuje, čo znázorňovali a uviedol aj ich zhotoviteľa, ktorým bol brašnár Rudolf Orviský, bývajúci na terajšej Šindelárovej ulici. Citujem ďalej: „Spomínané plastiky boli ešte za jeho života z pôvodného miesta odstránené a prevezené do Poľnohospodárskeho múzea v Nitre. Piešťancom ostalo po nich na pamiatku iba prázdne miesto na fasáde Marianna mlynu.“

Zapodievam sa históriou mlynárstva, a tak som chcel poznať, ako plastiky, spomínané V. Anderlem, vyzerali. Jedna sa vraj volala „Práca roľníka“ a druhá „Chlieb národa“.

Pred pár rokmi som sa listom obrátil na Poľnohospodárske múzeum s prosbou o fotografiu plastík. Odpísali mi, že o nich nemajú žiadne vedomosti.

Považoval som to za povrchnosť z ich strany, prečo by sa mali zaťažovať fotkami, že si to nejaký dôchodca zmyslel? Najskôr som to pustil z hlavy, príležitostne som sa však pýtal viacerých piešťanských pamätníkov a fotografov, či nemajú snímky týchto plastík. Keď mi Jozef Radošinský ml., bývalý fotograf múzea, požičal jeho DVD s fotkami z tých čias, dúfal som, že som na správnej stope. Ale nebol som.

Počas výstavy o architektúre Piešťan v Elektrárni bol na dvoch fotografiách aj objekt Marianna mlyna. Jeden z dlhoročných pracovníkov Elektrárne, môj známy, mi na moju poznámku o plastikách v Poľnohospodárskom múzeu vravel, že informácia o tom, že boli prevezené do múzea v Nitre, bola vraj iba finta na uspokojenie autora i občanov. Boli odvezené a privlastnené funkcionárom OPS Trnava, ktorý býval v obci pri Trnave. To bolo veľké prekvapenie pre mňa a v duchu som sa múzeu v Nitre ospravedlnil.

Z našej debaty sme sa postupnými krokmi dostali až na toto konkrétne miesto, kde mali byť plastiky osadené na fasáde rodinného domu. Ale neboli. Počas prístavby domu v posledných rokoch sa dostali z exteriéru do interiéru domu, ale majitelia nám umožnili ich vidieť a odfotografovať.

Ďakujem pánovi Ľubomírovi Streicherovi za jeho úsilie a pomoc pri „pátraní“ po plastikách, za kvalitné snímky. Vďaka patrí i obyvateľom domu za možnosť ich fotografovania.

Alexander Urminský

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava