T. Košút: Pri ponuke zo Spartaka som neváhal

  • Šport / Futbal
  • 4. mája 2019, 20:00

Tomáš Košút je rodákom z Piešťan, kde aj futbalovo vyrastal do svojich dvanástich rokov. Jeho cesta neskôr viedla do Nitry. Už odmalička inklinoval k Spartaku, kam s otcom chodieval na futbal. Ako sám dodáva, ku klubu mal vždy pozitívny vzťah, preto keď prišla ponuka z Trnavy, neváhal.

Tomáš Košút posilnil Spartak Trnava počas zimnej prestávky. © archív Spartaka Trnava

Dvadsaťdeväťročný obranca pôsobil viac ako desať rokov v zahraničí, kde naposledy v najvyššej bulharskej súťaži obliekal dres FC Vereya. Vyskúšal si aj maďarskú ligu v Honvéd Budapešť, poľský Arka Gdynia či rezervu Sparty Praha. Najviac štartov si však pripísal za moravské FC Slovácko, celkovo 158.

V Piešťanoch ste vyrastali ako mládežník, je to vaše rodné mesto. Chodievate sa sem-tam pozrieť aj na zápas alebo sledujete, ako sa PFK darí?

V Piešťanoch som vyrastal ako mládežník a aj napriek tomu, že som odišiel do Nitry, vždy sa na štadión idem rád pozrieť, ak mám čas. Poznám sa s niektorými chalanmi a sledujem, ako sa im darí.

Naposledy ste na Slovensku obliekali dres Nitry, v zahraničí ste pôsobili dlhé roky. Prečo ste sa rozhodli práve pre Trnavu?

Riešil som viaceré ponuky, no keď mi zavolal generálny manažér Spartaka, či nemám záujem, neváhal som. Táto ponuka sa mi zdala byť najlepšia aj vzhľadom na to, že som chcel byť doma. Do Trnavy som na futbal chodil odmalička, a to pre mňa boli dôvody, prečo som sa tak rozhodol.

Spartak mal cez zimnú prestávku turbulentné obdobie. Vedeli ste, do čoho idete?

Áno, vedel som, čo sa v Spartaku deje. Sledoval som aj celý priebeh ligy, ako aj jeho pôsobenie v skupinovej fáze Európskej ligy.

Nikto nevedel, čo má po zimnej prestávke od Trnavy očakávať. V úvodných zápasoch ste dokázali, že nie je dôvod na podceňovanie, dá sa povedať, že ste sa ako kolektív zohrali pomerne rýchlo?

Určite to nie je ešte ideálne, zimná prestávka priniesla do Trnavy viaceré zmeny, ktoré sa odohrali rýchlo. Zostavil sa však dobrý kolektív a práve kolektívnou hrou jeden za druhého sme si pomáhali a posúvali sa ďalej, čo sa odzrkadlilo aj na výsledkoch v prvých dvoch kolách. Vo futbale však býva, že prídu aj horšie zápasy, čo sa nám stalo v stretnutí so Sereďou, kde sme podali zlý výkon, no stále pracujeme na tom, aby sa to zlepšovalo.

Dvadsaťdeväťročný obranca je rodákom z Piešťan.

Máte za sebou aj špecifický zápas na Tehelnom poli, ktorým sa otváral nový štadión, no chýbali tu trnavskí fanúšikovia. Ako hodnotíte toto stretnutie?

Zápas sme chceli odbojovať a tímovo zvládnuť. Vedeli sme, že Slovan nebude chcieť v takomto zápase stratiť body, poznali sme jeho silu a vedeli sme, čo nás čaká. Boli sme pripravení, hrali sme si svoju hru, držali sme našu taktiku, no nedokázali sme premeniť šance a Slovan tak vyhral zaslúžene. Čo sa týka atmosféry na štadióne, jednoznačne mi tam chýbali trnavskí fanúšikovia. Prišlo mi to skôr tak, že diváci si prišli pozrieť skôr štadión ako zápas a neurobili takú atmosféru, akú by si toto stretnutie zaslúžilo. K štadiónu poviem len toľko, že je krásny, no je tam aj veľa vecí, ktoré sa ešte musia dokončiť.

Po Slovane prišiel už spomínaný dôležitý zápas so Sereďou o prvú šestku, ktorý vám nevyšiel. Boli ste pod tlakom a uvedomovali ste si dôležitosť tohto zápasu? Dá sa povedať, že ste si ho prehrali vo vašich hlavách?

Myslím si, že to nebolo o našich hlavách, pretože v tomto zápase sme v konečnom dôsledku mohli len získať. Sereď bola v prvej šestke desať kôl, čo sme my neboli, nemali sme čo stratiť, len vybojovať. Bolo to o výkone, ktorý nám práve v ten deň nesadol. Snažili sme sa spraviť maximum, aby sme do prvej šestky postúpili, no taký je futbal. Teraz je dôležité sústrediť sa na nadstavbovú časť o udržanie sa.

Po tejto prehre asi nebola nálada v kabíne práve najlepšia?

Nebol príliš čas riešiť zápas so Sereďou, síce sme si ho analyzovali, ale museli sme sa čo najrýchlejšie nastaviť a pripraviť sa na Slovenský pohár.

S treťoligovými Košicami v Slovnaft Cupe to bolo dramatické do posledných sekúnd. O postupujúcom rozhodol penaltový rozstrel. Ako hodnotíte tento zápas?

Pozerám sa na to z pohľadu, že treťoligové mužstvo nemá čo stratiť, len získať. Každý sa chce ukázať v zápase proti úradujúcemu majstrovi, každý chce podať čo najlepší výkon. V stretnutí sme sa dostali do šancí, ktoré sme nepremenili, čo vyústilo až do pokutových kopov. Tu nás podržal Dobrivoj Rusov a kolektívne sme to nakoniec doviedli do úspešného konca.

Košút sa po viac než desiatich rokoch vrátil zo zahraničia opäť na Slovensko.

Akí sú trnavskí fanúšikovia, ktorých absenciu ste pocítili na Tehelnom poli, no na zápase so Sereďou vytvorili neskutočnú atmosféru?

O našich fanúšikoch sa dlhodobo vie, že sú najlepší na Slovensku a nemajú konkurenciu, či je to na výjazdoch, alebo na zápasoch doma. Žiadny klub nemá takých fanúšikov ako Trnava a nik nedokáže urobiť takú atmosféru ako oni. Cítime ich podporu na každom zápase, posúva nás vpred a za to sme im veľmi vďační.

Vzhľadom na vaše bohaté skúsenosti zo zahraničných líg, ako by ste ich porovnali so slovenskou najvyššou súťažou? Je medzi nimi veľký rozdiel?

Ťažko je to hodnotiť, pretože každá liga je iná, v niečom špecifická a zaujímavejšia. Všade sa hrá trochu odlišný herný štýl. Slovenská liga je pre mňa iná v tom, že sa tu viac bojuje, je to skôr o behaní, kým v zahraničí je to skôr o technických schopnostiach. Na Slovensku v mnohých zápasoch rozhoduje aj srdiečko, čo mi v niektorých zahraničných stretnutiach chýbalo, pretože tam to tí hráči nemajú v sebe.

Martina Radošovská/(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila