Na piešťanskom nebi zažiarili letci i výsadkári

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 4. mája 2019, 17:00

Akrobacia jednotlivcov i skupín, prúdové lietadlá, vrtuľníky, aj padáky. Toto všetko a ešte oveľa viac mohli vidieť návštevníci Festivalu letectva v sobotu 4. mája v Piešťanoch. Na letisko ich prišli tisíce.

Akrobatický pilot Martin Šonka. © Laco Duračka

Predpovede počasia na víkend neboli príliš priaznivé, a tak sa návštevníci vyzbrojili bundami, čiapkami a mnohí aj gumákmi. Boli pripravení vychutnať si program na zemi i vo vzduchu bez ohľadu na dážď či vietor. Napokon však dopoludnia prekvapilo aj slnko.

A v sobotu veru bolo na čo pozerať. Rozsiahly letiskový areál zaplnili nielen vystavené lietadlá, no piešťanské Vojenské historické múzeum predstavilo vojenskú techniku, obdivovatelia záchranných zložiek si mohli prezrieť hasičské a záchranárske vozidlá, ale mnohých iste potešili aj desiatky stánkov s občerstvením, tričkami, modelmi lietadiel, či aktivity sponzorov. Pre najmenších bola pripravená samostatná detská sekcia.

Najväčšmi však, samozrejme, zaujal program na nebi. Divákov ohúril napríklad majster sveta v akrobatickom lietaní Martin Šonka. Úžasný program predstavila aj akrobatická skupina P-3 Flyers Aerobatic Team. Deti si zakrývali uši a so zatajeným dychom sledovali prelety prúdových lietadiel JAS 39C Gripen alebo L-29 Delfín.

Zaujímavý prvok priniesli aj výsadkári s vlajkami účastníckych krajín. Posledný prezentoval veľkú vlajku na počesť generála Milana Rastislava Štefánika. Nechýbala dokonca ani slovenská hymna.

Štefánikov odkaz znel aj v ďalších bodoch programu. Jedným z nich bol prelet kombinovanej skupiny letcov zo Slovenska, Talianska, Francúzska a Česka. Návštevníci však na hlavnom pódiu sledovali aj pôsobenie Štefánika počas organizovania česko-slovenských légií, či jeho kroky vedúce k založeniu Československej republiky. To všetko formou obrazovo-hudobného predstavenia v hlavnej úlohe s Jurajom Lojom.

am

Foto: Laco Duračka

Foto:am

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava