Festival letectva v prvý deň navštívilo 20-tisíc ľudí!

Dôstojná spomienka na významnú osobnosť slovenských dejín Milana Rastislava Štefánika, bohatý letový program v piešťanských oblakoch i na zemi, desiatky atrakcií pre celé rodiny… Aj o tom bol v skratke sobotňajší deň nového leteckého sviatku – Festivalu letectva. Dôkazom toho, že sa vydaril svedčia spokojné tváre odchádzajúcich návštevníkov. Organizátori odhadujú, že prvý deň podujatie navštívilo približne 20-tisíc ľudí.

Foto © Laco Duračka

Aj keď predpovede vyzerali hrozivo, prvý deň festivalu sme si mohli užiť bez zrážok. Som rád, že sa nám podarilo program zostaviť tak, aby bol nielen o lietaní, ale aj o spomienke na Štefánika. Ja osobne som mal zimomriavky počas dvoch unikátnych preletov ponad mohylu, ktorými sme si uctili jeho pamiatku. Myslím si, že so všetkými spoluorganizátormi a partnermi môžeme hrdo prehlásiť, že sa nám podarilo založiť tradíciu nového leteckého sviatku. Verím, že zajtra bude počasie tak isto zhovievavé a privítame ďalších nadšencov lietania,” povedal riaditeľ Festivalu letectva Hubert Štoksa.

Na Piešťanskom nebi sa okrem vojenských lietadiel štyroch krajín, kde Štefánik pôsobil, predstavila aj lotyšská akrobatická skupina Baltic Bees. Piloti známej formácie si vyslúžili potlesk po tom, čo namaľovali na oblohu srdce venované všetkým ženám.  Dych sme zatajili pri bláznivých kúskoch dvoch svetoznámych pilotov, Zoliho Vereša i Martina Šonku. Nechýbala prehliadka lietadiel P-51 Mustang, L-29 Delfín, MiG15 či Yak-3. Ladné krivky historických lietadiel Pilatus predviedli páni zo švajčiarskeho tímu P3 Flyers. Zaslúžený potlesk zožal aj český tím Flying Bulls.

Festival letectva sprevádzalo aj mnoho atrakcií a bohatá ponuka statických ukážok. Najväčšia detská zóna na Slovensku takmer praskala vo švíkoch a pri jednom z hlavných pódií sme zas mohli vidieť divadelné stvárnenie Štefánikovho života. Poďakovanie patrí všetkým návštevníkom, že boli disciplinovaní, vďaka čomu sme nezaznamenali žiadne výraznejšie komplikácie pri vstupných bránach ani na letisku,” dopĺňa Dušan Hein, hovorca festivalu.

Celý organizačný tím sa už teší na nedeľu. Teplo sa oblečte, pribaľte pršiplášte a príďte s dobrou náladou. Program na nedeľu nájdete tu.

ts festivalletectva.sk

Vychutnajte si fotogalériu z prvého dňa:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav