Dobré ráno, Piešťany!

  • Dobré ráno, Piešťany! / Spravodajstvo
  • 4. mája 2019, 00:00

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána – patróna hasičov. Meniny má Florián.

Dobré ráno, Piešťany! (Autor: am)

Mužské meno Florián je latinského pôvodu a v preklade znamená „kvet“. Nositeľov oslovujeme Floro, Frolo, Florino, Florinko. Svätec tohto mena je patrónom požiarnikov. Floriánovia sú predovšetkým pokojní a trpezliví. Ide skôr o pozorovateľov ako filozofov a ak ich pokladáme trochu za pomalých, je to preto, lebo starostlivo zvažujú všetky stránky problému skôr, ako sa vyjadria.
Sú to pracanti, ktorí v praxi dospejú k nadpriemerným výsledkom. Veľmi ich priťahuje medicína a príbuzné oblasti. Floriánovia majú životnú silu rozpínavosti tropického dažďového pralesa. Sú náruživí milovníci všetkého, čo sa týka života. Mohli by viac upustiť od konzervativizmu a odmeranosti. Ich obľúbené farby sú zelená, biela a žltá, ochranné rastliny nechtík a podbeľ, ochranné kamene smaragd, zafír a avanturín.

Známe osobnosti s menom Florián:

sv. Florián – patrón hasičov.

V psom kalendári oslavuje meniny Penny, Raf. 

 

Hudobný kalendár

1943 – narodil sa Ronnie Bond (vlastným menom Ronald James Bullis, Andover, Hampshire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Troggs. Táto rocková formácia vznikla v roku 1964 v anglickom Andoveri pod prvým názvom Troglodytes, jej zakladateľom bol Reg Presley. Na začiatku roka 1966 si skrátili názov na Troggs a postupne sa prepracovali medzi popredné anglické formácie druhej polovice 60. rokov. V hitparáde bodovalo deväť  skladieb tejto kapely, hitmi boli Wild Thing, With A Girl Like You, I Can’t Control Myself a Love Is All Around. Rozišli sa v marci 1969. Výsledkom ich muzikantskej dráhy bolo osem vydaných albumov. Ronnie Bond zomrel 13. novembra 1992 v anglickom Winchester vo veku 49 rokov.

1943 – narodil sa Nickolas Ashford (Fairfield, South Carolina, USA), mužská polovica skladateľskej, produkčnej a speváckej dvojice Ashford & Simpson. Valerie Simpson bola jeho manželkou, zobrali sa v roku 1974. Pracovať vo dvojici začali už v roku 1964, v júni 1966 začala ich spolupráca s firmou Motown. Skladali a produkovali piesne pre viacerých interpretov, medzi nimi boli Ray Charles, Marvin Gaye, Tammi Terrel či Diana Ross. Od 70. rokov účinkovali aj ako spevácke duo. V roku 1973 vydali prvý album Gimme Something Real. Ich najväčším hitom bola skladba Solid v januári 1985.  Valerie Simpson vystupovala aj sólovo, vydala tri albumy. Nickolas zomrel 22. augusta 2011 vo veku 70 rokov.
1949 – narodil sa Zal Cleminson (Glasgow, Škótsko), exgitarista hard-rockovej skupiny Nazareth, hral v nej v rokoch 1978 až 1980. Pred ňou hral v rokoch 1972 až 1978 v skupine The Sensational Alex Hearvey Band.
1951 – narodil sa Mick Mars (rodený Robert Alan Deal, Terre Haute, Huntington, Indiana, USA), sólový gitarista skupiny Mötley Crüe. Túto hard-rockovú formáciu založili v januári 1981 v Los Angeles basový gitarista Nikki Sixx, gitarista a spevák Greg Leon a bubeník Tommy Lee. V novembri 1981 vydali debutový album Too Fast For Love. Presadili sa v poradí tretím štúdiovým albumom Theatre Of Pain, ktorý vyšiel v júni 1985. Vydali deväť štúdiových albumov, deviaty Saints Of Los Angeles vyšiel v júni 2008. Najúspešnejším z nich bol piaty album Dr. Feelgood zo septembra 1989, ktorý sa dostal na prvé miesto. K diskografii patria aj dva live a šesť kompilačných albumov, šiesty s názvom Greatest Hits vydali v novembri 2009. V singlovej Top 40 hitparáde mali sedem skladieb, do prvej desiatky sa dostali piesne Dr. Feelgood v septembri 1989 a Without You v marci 1990. Rozišli sa v závere roka 2015.
1951 – narodil sa Jackie Jackson (rodený Sigmund Esco Jackson, Gary, Indiana, USA), starší brat Michaela Jacksona, najstarší syn z muzikantskej rodiny Jacksonovcov. V závere 60. rokoch vytvorili piati bratia úspešnú skupinu Jackson Five, ktorá sa neskôr premenovala na Jacksons. Úspešné pre nich bolo obdobie od začiatku sedemdesiatych rokov. V roku 1970 mali v hitparáde štyri skladby na prvom mieste, v januári I  Want You Back, v apríli ABC, v júni The Love You Save a v októbri I’ll Be There. V singlovej hitparáde mali celkom 24 skladieb, vydali osemnásť albumov a štyri kompilácie. Najúspešnejšími boli druhý album ABC, ktorý vydali v máji 1970 a tretí s názvom Third Album, vydaný v septembri 1970, predaj pri oboch dosiahol hranicu šesť miliónov nosičov. Jackie vydal aj dva sólové albumy.
1952 – narodil sa Jacob Miller (Mandeville, Jamajka), spevák reggae, frontman a sólový spevák skupiny Inner Circle. Táto reggae formácia vznikla na Jamajke v roku 1974, založili ju bratia Ian and Roger Lewisovcvi. Ešte v tom roku vydali aj prvú LP platňu Rock The Boat. Na svojom konte majú viac ako tri desiatky albumov, hitom bola ich skladba Sweat (A La La La La Long) z albumu Bad Boys. Jacob Miller zomrel mladý, vo veku 27 rokov 23. marca 1980 pri dopravnej nehode v jamajskom hlavnom meste Kingston.
1959 – narodil sa Jiří Valenta, hráč na klávesových nástrojoch skupiny Olympic. Do kapely prišiel v roku 1986, keď sa Petr Janda rozhodoval rozšíriť skupinu o jedného gitaristu. To sa nakoniec nestalo a prekvapivo Jiří Valenta nastúpil ako druhý klávesák. O rok neskôr prvý klávesák Mirek Berka zomrel a Valenta tak ostal v skupine do dnešných dní. Pred príchodom do Olympicu hral v skupinách Capitol, Kentaur, Karamel a krátko aj v kapele Framus Five. Z najnovšej diskografie skupiny Olympic je to trilógia Souhvězdí. V novembri 2013 vydal Olympic prvú časť Souhvězdí šílenců, v novembri 2014 druhú Souhvězdí drsňáků a v novembri 2015 tretiu časť s názvom Souhvězdí romantiků.
1961 – narodila sa Jay Aston (Londýn), speváčka, exčlenka skupiny Bucks Fizz, účinkovala v nej od založenia do roku 1985. Táto vokálna formácia vznikla vo februári 1981 v Londýne zo štyroch skúsených štúdiových spevákov, v zložení dve dámy a dvaja páni, v kópii podľa vzoru švédskej skupiny ABBA. Zastupovali Veľkú Britániu na 26. ročníku Veľkej cene Eurovízie, ktorá sa konala 4. apríla v 1981 v írskom Dubline. Buck Fizz vyhrali so skladbou Making Your Mind Up. Na ostrovoch sa stala hitom a viedla anglický rebríček. Tento úspech povzbudil štvoricu do ďalšieho nahrávania. Rozišli sa v novembri 1988, výsledkom ich sedem a pol ročnej spolupráce je šesť vydaných štúdiových albumov. V singlovom rebríčku mali štrnásť skladieb, tri z nich, okrem Making Your Mind Up aj The Land Of Make Believe a My Camera Never Lies sa dostali na prvú pozíciu. Na začiatku 90. rokov sa opäť zišli, v auguste 1991 vydali koncertný album Live At Fairfield Halls, ktorý bol záznamom z vystúpenia k desiatemu výročiu skupiny. V máji 2007 vyšla hitová kompilácia The Very Best Of Buck Fizz a v máji 2008 album The Lost Masters 2 – The Final Cut.
1972 – narodil sa Mike Drint (vlastným menom Michael Ryan Pritchard, Berkeley, California, USA), basový gitarista a vokalista skupiny Green Day. Táto americká formácia vznikla v závere roku 1987 v kalifornskom East Bay. V júli 1990 vydali debutový album 39/Smooth. Úspešný bol tretí štúdiový album Dookie, ktorý vyšiel vo februári 1994 a dostal sa na druhé miesto. Najväčší úspech si získal ich siedmy album American Idiot, ktorý vyšiel v septembri 2004 a dostal sa na prvú pozíciu. Z neho sú hity Wake Me Up When September Ends a Boulevard Of Broken Dreams, za ktorý dostali cenu Grammy ako najlepšia nahrávka roka. V máji 2009 vydali ôsmy štúdiový album 21.st Century Breakdown. Ten sa dostal na prvé miesto rebríčka v Spojených štátoch aj v Británii. V roku 2012 prišli s trojicou albumov – Uno! vyšiel v septembri, Due! v novembri a v decembri tretí Tré! Najnovší dvanásty album Revolution Radio vydali v októbri 2016. Na svojom konte majú aj päť kompilácií a tri live albumy, päťkrát získali cenu Grammy.

1979 – narodil sa Lance Bass (Laurel, Mississippi, USA), člen americkej skupiny ‚N Sync, spieval v nej bas. Táto chlapčenská vokálna formácia vznikla v roku 1995 v meste Orlando na Floride. Názov skupiny vytvorili z posledných písmen ich krstných mien. Úspešný bol už ich prvý album s názvom ‚N Sync, ktorý vydali v marci 1998. V rebríčku sa dostal na druhé miesto a predaj platní prevýšil počet dvanásť miliónov výliskov. Ich prvým hitom bola skladba I Want You Back z tohto albumu. V marci 2000 vydali druhý album No Strings Attached, komerčne veľmi úspešný s predajom viac ako 15 miliónov nosičov. V júli 2001 vydali tretí s názvom Celebrity. Oba sa dostali na prvé miesto rebríčka. Rozišli sa v roku 2002. V októbri 2005 vyšla kompilácia Greatest Hits. V januári 2010 vyšla druhá kompilácia s názvom The Collection a v júli 2014 tretia kompilácia The Essential *NSYNC.
2013 – zomrel Milan Peroutka (19.1.1964, Praha), bubeník, známy hlavne zo skupiny Olympic, v ktorej hral od roku 1986. Za bicími vtedy vystriedal odchádzajúceho Petra Hejduka. Pred Olympicom hral v skupinách Kvintet FM, S.L.S., OK Band či ASPM Jana Spáleného. Zomrel náhle v noci z 3. na 4.mája 2013 vo veku 49 rokov.

 

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Dr. Max Námestie slobody 6, 92101 Piešťany 20:00 – 22:30

Lekáreň Dr. Max N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 7:00 – 20:00

 

Podujatia, akcie

KINO FONTÁNA

So. 4., Ne. 5. 5. o 15.30 h

Detské predstavenie

Chrobáčikovia 2: Ďaleko od domova

Zábavné animované dobrodružstvo zo života hmyzieho spoločenstva sa vracia na plátna kín. Pred príchodom zimy si hmyzie rodinky musia spraviť potrebné zásoby na zimu, preto, keď spadne prvá snehová vločka, vyhlásia pohotovosť a spoločne sa vyberú hľadať zásoby do komory. Slovenská premiéra.

Franc./Čína-2019, MP, slovenský dabing, 92 min.

Vstupné: 5 €

 

So. 4., Ne. 5. 5. o 17.30 a 20.00 h

Láska na druhý pohľad

Komédia, v ktorej Raphael vedie dokonalý život. Je slávnym spisovateľom, čitatelia ho obdivujú, milujúca a krásna žena ho podporuje. V jeden osudný večer to v ich vzťahu zaškrípe a druhý deň ráno sa Raphael zobudí do iného, alternatívneho sveta, v ktorom musí znova bojovať o svoju životnú lásku. Slovenská premiéra.

Franc./Belg.-2019, MP 12, české titulky, 117 min.

Vstupné: 5 €

 

GALÉRIA FONTÁNA

16.4. – 5. 5.

Autolinea 2019, Archedizajn 2019, ProFUTURO 2019

Výstava dizajnérov a žiakov Strednej umeleckej školy v Trenčíne

 

FOYER KSC FONTÁNA

30.4. – 12. 5.

Z činnosti MsKS v roku 2018

Výstava fotografií: Vojtech Hank, Martin Palkovič, Viera Dusíková a Martin Valo

 

FOYER MSKS

2.-29. 5.

Z činnosti MsKS Piešťany v roku 2018

 

DOM UMENIA:

Výstavy:

3.-26. 5.

Galéria

Milan Herényi

ŽIVOT V POHYBE

Obrazy

 

3.-26. 5.

Výstavná sieň

Ľudové plastiky

zo zbierky Kornela Duffeka

Vernisáž: pondelok 6. 5. o 17.00 h

 

Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák
SYMFÓNIA O ČLOVEKU

maľba

 

Výstavy sú otvorené:

utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h

pondelok – zatvorené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava